Държавата намери вариант за преодоляване на проблема с недостига на

...
Държавата намери вариант за преодоляване на проблема с недостига на
Коментари Харесай

Държавата намери вариант за преодоляване на проблема със Спешната помощ

Държавата откри вид за превъзмогване на казуса с дефицита на висококвафицирани медицински експерти в “Спешната помощ”. Липсата на задоволително лекари в системата, ще се компенсира с парамедици, които ще оказват първа здравна помощ. Това се схваща от препоръчан от Министерството на здравеопазването Проект на Наредба за одобряване на медицинския стандарт “Спешна помощ”, съобщи кореспондент на БГНЕС. Приемането на Наредбата от държавното управление е належащо и поради решение на Върховния административен съд от пролетта, с което частта за лечебните заведения в Наредбата за “Спешна помощ”, направена от екипа на някогашния министър Петър Москов, бе анулирана. Обществените съвещания по сегашния план на Наредба за одобряване на медицинския стандарт “Спешна помощ” продължава до 31 август.
“Осигуряване на достъп на пациентите до по-високо качество на медицинските действия в региона на незабавната медицина посредством използване на единни и обосновани правила, правила и критерии за осъществяването на медицинските действия в обсега на здравната компетентност “Спешна медицина” и единни качествени и количествени индикатори за качеството на осъществяваната здравна дейност”, по този начин от Министерството на здравеопазването дефинират упованията си от приемането на новия стандарт за “Спешна помощ”.
От здравното министерство задължават всички лечебни заведения да обезпечават непрестанно 24-часово осъществяване на лечебната активност по медицински специалности, в това число и на здравна помощ при незабавни положение. “Изпълнението на това обвързване обаче не е обвързано със обвързване за откриване на незабавно поделение, като активността може да се обезпечи на функционален принцип от разкритите болнични звена. Липсата на незабавно поделение не лимитира опциите на болничните заведения да реализират незабавен банкет на пациенти, в това число по контракт с НЗОК. Решението за откриване на незабавно поделение е въпрос на преценка на болничния мениджмънт по отношение на потенциала на лечебното заведение, характера на реализираната активност, обръщаемостта на пациентите и др.”, гласят претекстовете към плана на Наредба.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР