Държавата му е димяща развалина, голяма част от която е

...
Държавата му е димяща развалина, голяма част от която е
Коментари Харесай

Сирия е димяща развалина, но Асад се държи здраво на власт

Държавата му е димяща руина, огромна част от която е под контрола на съперничещи въоръжени фракции, локални или непознати. Половината от популацията е разселено и огромна част от Запада го счита за тиранин, който нарушава правата на индивида. Но сирийският президент Башар Асад, наподобява, оцеля във войната и е евентуално да резервира властта в обозримо бъдеще.

Страните в гражданската война в Сирия се приготвят за осмия кръг на мирните договаряния в Женева под егидата на Организация на обединените нации, които имат за цел да положат основите на политически преход, с цел да се постави завършек на спора. Но в случай че не се случат изненади, каквото и да бъде контрактувано в швейцарския град, то няма да докара до събаряне на Асад от власт.

Една от аргументите е военна. Силите на Асад набраха инерция на бойното поле през миналата година, подкрепени от голяма съветска военновъздушна акция и бойци от Иран и Хизбула. Правителството на Асад управлява над 50 % от територията на Сирия.

Да владееш половината от страната си нормално не е оптимистичен симптом, само че е прогрес спрямо 19-те %, които режимът държеше в ръцете си по-рано тази година.

Неговите войски управляват четирите най-големи града, 10 от 14-те провинциални столици на Сирия и средиземноморското крайбрежие. Също по този начин никаква мощ на терен не е в положение да прогони Асад на този стадий.

На дипломатическия фронт най-големите поддръжници на опозицията, Съединените щати и техните съдружници, от дълго време се отхвърлиха от настояването си всяко вероятно съглашение за прекъсване на войната да включва неотложно премахване на Асад. Сега те упорстват да се възнамеряват избори, които биха могли да доведат на власт нов водач. Но Русия сега господства в преговорния развой, което значи, че на съдружника й Асад не се оказва необикновен напън да склони да провежда същински избори. Политическо решение, съгласно неговите правила на играта, може да е включване на членове на опозицията в държавно управление на националното единение под негово управление.

Опозицията против Асад е в хаос. Главният опозиционен договарящ Рияд Хиджаб подаде през вчерашния ден оставка, като се оплака, че непознати сили разделят и плячкосват Сирия и подписват сепаративни съглашения за " удължение на живота на режима на Башар Асад ". Той напусна поста си единствено два дни преди опозицията да се срещне в Саудитска Арабия, с цел да сформира единна делегация и да формулира консенсусно мнение за договарянията. Саудитска Арабия към този момент даде сигнал на опозицията, че би трябвало да се помири с оцеляването на Асад.

Асад наподобява все по-уверен. По-рано този месец кабинетът му разгласява в обществените мрежи фотография по какъв начин президентът и първата дама Асма се разхождат из двора на двореца си в Дамаск, усмихвайки се един на различен.

Снимката е част от пропагандна акция, целяща да покаже, че всичко в Дамаск върви както нормално, а също по този начин и убеденост в бъдещето. Профилът на президентството в " Инстаграм " всеки ден качва фотоси на първата двойка от визити при студенти, фамилии на убити бойци, сиропиталища и хлебопекарни.

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън в края на октомври повтори апела на Вашингтон към Асад да сдаде властта и изрече изрично мнение, че " царуването на фамилията на Асад върви към своя край ".

Но превръщането на този апел в действителност изисква лостове за въздействие, които Вашингтон не наподобява подготвен да употребява.

В общо изказване, оповестено по-рано този месец, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и съветският му сътрудник Владимир Путин обявиха единомислещо, че спорът в Сирия не може да бъде организиран с военни средства. Те направиха неразбираемо дефинирани мнения за " неотдавнашния ангажимент на Асад към женевския развой към конституционна промяна и избори ", за каквито приканва резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Малко са сюжетите, които биха могли да доведат до рухване на Асад. Едната опция е Съединени американски щати да убедят Русия да принуди Асад да одобри политически преход, който да подсигурява отдръпването му от президентския пост. Но е мъчно да си представим какъв тласък биха могли да дадат американците на Москва да захвърли своя съдружник на боклука. Друг сюжет би бил, в случай че Съединени американски щати или други поддръжници на опозицията сменят курса и стартират пълномащабни военни дейности против Асад.

" Това изисква голяма ескалация, започване на войната още веднъж, през цялото време, с цел да бъдат заличени успехите на Асад и да се сътвори съпротива, която да е в положение да ръководи и да бъде допустима за интернационалната общественост ", сподели Арън Лънд, анализатор във Фондацията " Сенчъри " в Ню Йорк.

" Ако погледнем по какъв начин се развива спорът сега и по какъв начин съдружниците на опозицията се отдръпват - това просто няма да се случи ", сподели той.

Тръмп постави завършек на програмата, по която, с поддръжката на Централно разузнавателно управление на САЩ, бяха обучавани размирен сили в опит да бъде отхвърлен Асад. Съединените щати са по-съсредоточени в битката с групировката " Ислямска страна " в Сирия, където оказват поддръжка на кюрдските сили, които сполучливо отблъснаха екстремистите и поеха контрола над съвсем една четвърт от страната.

Турция, различен огромен покровител на опозицията, е по-загрижена да попречи на упоритостите на кюрдите в Сирия, в сравнение с да в профил Асад. Тя поддържа опозиционни фракции, които управляват анклав в Северна Сирия и се борят с кюрдите.

Основната територия под контрола на бунтовници, фокусирана върху битката против Асад, е северозападната провинция Идлиб, само че там господстват съюзени с Ал Каида фракции.

Русия изигра ролята на медиатор за сключването на серия от съглашения за преустановяване на огъня сред силите на Асад и бунтовниците на множеството фронтове в Сирия. Това разреши на Асад и неговите съдружници - военни от Иран, партизани от ливанската формация Хизбула и иракски шиитски милиции - да се съсредоточат върху битката против " Ислямска страна " на изток.

В неделя държавни медии оповестиха, че силите на Асад са завладели още веднъж град Букамал, последната значима цитадела на " Ислямска страна " в Сирия. Сега бойците на джихадистката формация пазят единствено линии пустинна територия в страната и обсадена зона край столицата Дамаск.

Когато спорът в Сирия стартира с всеобщи митинги през март 2011 година, мнозина чакаха, че Асад бързо ще бъде свален, сходно на други арабски водачи. Регионални и интернационалните поддръжници на опозицията наляха пари и оръжия, а след това президентът на Съединени американски щати Барак Обама и други западни водачи оповестиха края на династията Асад.

Решителността на Асад обаче не бе поклатена в нито един миг от спора, подсилена от разпокъсаността на опозицията и от намесите на Русия и Иран.

Николаос Ван Дам, създател на книгата " Унищожаването на една нация: гражданската война в Сирия ", съобщи, че западните страни са основали напразни упования, като приканиха Асад да се отдръпна, само че оказаха единствено половинчата поддръжка за опозицията и подцениха какъв брой пореден в дейностите си е сирийският президент.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР