Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за

...
Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: Държавата може да си върне къщи за гости, неизползвани по предназначение


Държавата може да си върне парцелите, издигнати като къщи за посетители, в случай че се потвърди, че те не са употребявани по предназнаение. Европейската дотация може да стане изискуема - в това беше безапелационен някогашният аграрни министър Мехмед Дикме в "Тази заран " по bTV.

По думите му главният провинен за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на Държавна фирма "Земеделие ".

„ Фонд „ Земеделие” позволи необмислено да се строят къщи, за които в случай че авансово бяха направени плановете и анализите, щяха да схванат, че това са къщи за персонално прилагане, а не за обществено”, разяснява още Дикме.

„ Например можеш за 300 000 евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. Tака си правиш една райска къща”, сподели още той.

Бившият аграрни министър изясни, че се връща до 70% от вложените средства.

Той разяснява и казусът с къщата за посетители на Александър Манолев.

Според Дикме там става дума по-скоро за корист със служебно състояние. КПКОНПИ и прокуратурата в действителност би трябвало да го ревизират, счита той.

Бившият заместник-министър на стопанската система Александър Манолев е обвинен поради къщата за посетители в Сандански. Според прокуратурата той и притежателят на компанията, получила финансирането, са показали погрешни данни, с цел да си обезпечат пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лв..

"Проблемът е и в употребата на тези къщи. Прокуратурата след инспекцията не може да повдигне обвиняване на тези хора, които към сегашния миг не употребяват къщите (за публично ползване), тъй като не са направили някакво закононарушение. Престъпление ще бъде в случай че не са спазили процедурата и са взели непозволено дотацията ", разяснява още Дикме.

Според него сагата с жилищата е надалеч по-безобидна, тъй като при къщите за посетители става дума за над 200 милиона, които са отишли непозволено като дотация за създаване на персонални къщи със средства не еропейските и български данъкоплатци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР