Държавата може да бъде съдена, ако църквите, които властта отказа

...
Държавата може да бъде съдена, ако църквите, които властта отказа
Коментари Харесай

Може ли държавата да бъде съдена, ако в църквите се разпространи зараза?

Държавата може да бъде съдена, в случай че църквите, които властта отхвърли да затвори макар пандемията, се окажат причина за разпространяването на ковид. Около това мнение се сплотяват адвокати.
" Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде ориентирана против националната сигурност, публичния ред, националното здраве и морала или против правата и свободите на други жители ", споделя Конституцията, написа вестник " Сега " след изследването.
Според някои съдии и юристи този текст може да бъде прибавен директно и в случай че някой се разболее или загуби околните си, да заведе дело по Закона за отговорността на страната. Някои адвокати считат даже, че може да се търси и наказателна отговорност за длъжностно закононарушение от премиера Бойко Борисов или здравния министър Кирил Ананиев.
Борисов, да вземем за пример, непрекъснато се хвали по какъв начин само България е оставила църквите отворени. По време на среднощния брифинг, на който бе оповестено " заключването " на София, шефът на националния щаб Венцислав Мутафчийски отхвърли отворените храмове да са проблем на фона на хилядите хора, които преди Великден напуснаха София. На Цветница обаче за причестяване се ползваше обща лъжица.
" Не бих желал към това страната да бъде съдена, би изглеждало мародерско на фона на всички положителни ограничения, които бяха взети ", разяснява юрист Михаил Екимджиев. Но и той счита, че няма законова спънка за искове, в случай че се потвърди, че има внезапен скок на броя на заболелите, който е директно обвързван с отворените църкви.
Той изясни още, че страната би трябвало да предприеме всички ограничения за опазване на живота и здравето на хората. За задачата всички по-периферни права може да бъдат съразмерно ограничавани. За непредприети ограничения съгласно него може да се търси и наказателна отговорност от премиера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР