Държавата Катар се оттегля от Организацията на страните износителки на

...
Държавата Катар се оттегля от Организацията на страните износителки на
Коментари Харесай

Катар напуска ОПЕК от януари 2019 г.

Държавата Катар се отдръпва от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) от януари 2019 година Новината заяви Саад ал Кааби, министър на енергетиката, представен от Ройтерс. Решението към този момент е обявено на организацията.

До него се стига, откакто Катар - един от най-малките производители на нефт, само че максимален експортьор на полутечен природен газ в света, направи обзор на методите да ускори ролята си в интернационален мащаб, планирайки тактика, в това число за концентриране върху газовата промишленост.

По думите на министъра на енергетиката на Катар решението не е било елементарно, тъй като страната е част от ОПЕК от 57 години. Държавата ще участва и на срещата на организацията във Виена на 6 и 7 декември. На нея се чака да се разиска намаление на предлагането на нефт.

Саад ал Кааби подсигурява още, че Катар ще продължи да съблюдава всичките си задължения като всеки различен производител на нефт отвън ОПЕК. Той сподели, че решението не е обвързвано с политическия и икономическия протест на Катар, натрапен от юни 2017 година от де факто водач на ОПЕК в Саудитска Арабия и три други арабски страни.

Междувременно цените на петрола мощно се покачиха в азиатската търговия след комерсиалното помирение, реализирано сред Вашингтон и Пекин на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, както и информацията, че Москва и Рияд са подготвени да продължат да лимитират добива на нефт, съобщи Франс прес.

В азиатската електронна сесия американският лек недопечен нефт с доставка през януари нарастна с 2,76 $ до 53,62 $ за барел. Лондонският вид " Брент " от Северно море с доставка през февруари, който се търгува за първи ден, нарастна с 2,95 $ до 62,41 $ за барел, предава Българска телеграфна агенция.

В края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес Съединени американски щати и Китай реализираха 90-дневно помирение в комерсиалния си спор. Споразумението беше реализирано на работна вечеря на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин и техни съветници.

Тръмп се съгласи да не покачва от 1 януари митата върху китайски артикули за 200 милиарда $ от 10 на 25 %. Китай се съгласи да закупи към момента недоговорено, само че доста количество аграрни и промишлени артикули, енергоносители и други артикули от Съединени американски щати, с цел да се редуцира големия търговски дисбаланс сред двете страни.

Пазарите реагираха положително и на известието на Владимир Путин в събота, че Русия и Саудитска Арабия са склонни да продължат съглашението за понижаване на петролния рандеман.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР