Държавата инвестира средно по 4718 лева на дете годишно. На

...
Държавата инвестира средно по 4718 лева на дете годишно. На
Коментари Харесай

По 393 лева за всяко дете инвестира държавата на месец

Държавата влага приблизително по 4718 лв. на дете годишно. На месец държавната инвестиция за едно дете пък е 393 лв.. Това стана ясно по време на полемика по тематиката " Колко коства едно дете на България? ", проведена от Националната мрежа на децата.

Данните са от разбор, обхващащ интервала 2017-2020 година за областите опазване на здравето, обучение и обществена поддръжка , който е направен от Института за пазарна стопанска система. Той е първият по рода си у нас и може да се употребява за оценка и следене на вложенията в детските политики. Предвижда се да се надгражда с нова информация за всяка последваща година.

Лъчезар Богданов - основен икономист в ИПИ, уточни, че 61% от разноските са за обучение, 13% - за опазване на здравето, а 26% - за обществена политика.

На полемиката стана ясно и че всяко трето дете в страната живее в риск от беднотия, което е устойчива наклонност през последните години.

Богданов уточни, че през последните години за децата отиват сред 4 и 5% от Брутният вътрешен продукт. Той разясни, че това е по-малко спрямо други страни, само че не толкоз, колкото други разлики в обществените разноски.
 1985 лева нужни за едно семейство месечно
1985 лева нужни за едно семейство месечно

В България 1 660 млн. души живеят под прага на беднотия

По негови думи като дял от обществените разноски към 12% от събраното от данъкоплатците отива за политики, свързани значително с децата.

По отношение на това дейно ли се разходват тези средства екпертът даде образец с месечните добавки, които сега са с необятен достъп, само че сумите са дребни. Голяма алтернатива по негови думи е дали да имаме разпръсната политика - да се дава на доста получатели по малко, или по-конкретно ориентирани стратегии, които обаче дават по-съществена смяна.

Според Богданов има потребност от по-таргетиран метод - да се търси съответен проблем и методът на финасиране да следва решението на този проблем.

В последвалата политическа дисксия по тематиката взеха присъединяване Георги Ганев от " Демократична България ", Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", Румен Гечев от Българска социалистическа партия, Георги Ганев от " Демократична България ", Теодора Пенева от " ИТН " и Мария Капон от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Те се сплотиха към концепцията, че е належащо построяването на Национална детска болница.

По отношение на достъпа до медикаменти за деца до 18 година Ганев съобщи, че това е част от по-големия проблем въобще у нас за достъпа до медикаменти. В тази система съгласно него има съществени изкривявания. Той уточни, че приоритет на Демократична България в тази област е първо да се регламентира по-добре този пазар в България и да се подсигурява по-бързо деяние на администрацията за обезпечаване на достъп до нужните медикаменти.
 Заради скока на цените: Поне 2600 лева са нужни на тричленно семейство за прехрана
Заради скока на цените: Поне 2600 лева са нужни на тричленно семейство за прехрана

Драстично са поскъпнали олиото, хлябът и сезонните плодове и зеленчуци

От своя страна Лорер настоя да се подсигурява, че децата нямат достъп до следени вещества в мрежата на аптеките. Мария Капон пък настоя за тактика за здравето на децата, каквато още няма. Тя акцентира, че ангажимент на страната е да обезпечава средства за медикаменти за лекуване.

Според Румен Гечев би трябвало да се реализира дълбока промяна на здравната система, където се гледало на децата пациенти като касички. Българска социалистическа партия предлага медикаментите за деца до 14 година да са безвъзмездни, а Данък добавена стойност върху медикаментите да слезе от 20% на 9%. Теодора Пенева съобщи, че Има Такъв Народ поддържа, че пазарът на медикаменти би трябвало да бъде регламентиран.

Относно обществената поддръжка от Има Такъв Народ обявиха, че поддържат като финансови принадлежности универсалните добавки без значение от прихода на родителите. В програмата на Има Такъв Народ са заложени инстурменти като данъчни облекчения и поддръжка за родители, които са обществено обезпечени. Те са срещу еднократните помощи, а избират да заложат на резистентен механизъм, привързан с минималната работна заплата.
 Мащабно изследване трябвало да ревизира основанието за прекъсване градежа на Детската болница
Мащабно изследване трябвало да ревизира основанието за прекъсване градежа на Детската болница

Пита и за правните последствия от контракта

Според Българска социалистическа партия би трябвало да има помощи без значение от приходите на фамилиите. Те оферират за второ и трето дете 6500 лева, както и за майки постоянни студентки. За младежите до 26 година пък упорстват за нулеви налози.

От своя страна Капон бе безапелационна, че бедността не се взема решение с помощи и настоя да имаме развита конкурентна стопанска система, в противоположен случай няма по какъв начин да се оправим с бедността. Тя разгласи и че ИБГНИ оферират разпределяне на 2, 3 и 4 000 лв. надлежно за второ, трето и така нататък дете.

От Политическа партия пък били на правилото на Мечо Пух - колкото повече, толкоз повече , т.е. колкото повече деца имаш, толкоз повече помощи да получаваш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР