Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от

...
Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от
Коментари Харесай

Според Десислава Танева държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки

Държавата има задоволително механизми, с цел да си върне милионите от горски заменки от интервала 2008 – 2009 година Това сподели министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
Към момента сумата, която се търси е, над 80 млн. лева Парите са отпуснати като държавна помощ. В този интервал са подписани 103 покупко-продажби на по-ниски от пазарните цени.
" Тези заменки на земи бяха вероятни по настоящото законодателство тогава. Бяха направени поредност от решения, беше натрапен мораториум. Няма подозрение, че това е незаслужено. Вероятността глобите да бъдат платени непринудено е минимална, само че има по какъв начин страната да си събере тези над 80 млн. лева с лихвите ", изясни още министърът в изявление за bTV.
Танева добави, че е доста значима волята на всяко последващо държавно управление да продължи и завърши процедурата. По думите ѝ е значимо, че горите са непокътнати.
Къщите за посетители
Проверки на къщите за посетители, които са построени с евросредства от програмния интервал 2007 – 2013 година са правени, само че мониторингът е почнал след изплащането на дотацията, разяснява още министърът. Танева добави, че са правени два пъти повече инспекции, в сравнение с е било задължението.
Тя изясни, че поради засиления публичен интерес ведомството е проверило безусловно всички къщи за посетители – от 288 при 15 въобще не са функционирали.
" В 276 приключихме процедурите. 43,1 млн. лева е цялостната глоба или те би трябвало да върнат цялата дотация. Това е за към 158 къщи за посетители – те работят, само че не извършват два критерия – бизнес планa, с който са кандидатствали не е изпълнен или е изпълнен под 20% ", разяснява Танева.
Земеделският министър посочи, че хората всеобща са кандидатствали с повишени бизнес проекти, с цел да получат дотация и не са предполагали, че ще бъдат тествани. Тя сподели още, че измежду тях е и изпълнителят Милко Калайджиев.
Основните нарушавания са свързани с реализацията на на доходи от нощувки, кухня и наемане на личен състав.
Продажбата на аграрни земи
Промени в Закона за земеделските земи ще сложат завършек на мораториума за продажба на обработваеми площи на чужденци. Танева разгласи, че тези текстове са препоръчани за публично разискване за да се избегне санкция от Европейския съюз.
Тя дефинира измененията като " техническа редакция ", тъй като законът се е заобикалял с регистрация на локално юридическо лице. Земеделският министър разяснява, че възбраната остава, само че европейски жители ще имат право да купуват земя.
Африканска чума по свинете
Външно наподобява, че обстановката с африканската чума по свинете е овладяна, изясни още Танева, само че добави, че където е влезнал вирусът - не е излязъл. Сега се взимат ограничения за новия сезон. Определен е и наложителен ден за лов на диви прасета, защото популацията им би трябвало да бъде понижена с 80 хиляди, а до момента са унищожени единствено 20 хиляди диви свине.
Ресорният министър разгласи, че до края на декември над 1 милиарда лева ще постъпят по сметките на земеделците. Тя беше безапелационна, че се вършат инспекции в цялата страна на стопани, за които се счита, че са получили средства за умъртвяване на свине, само че не са го създали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР