Държавата и в момента има механизми за справяне с проблеми.

...
Държавата и в момента има механизми за справяне с проблеми.
Коментари Харесай

Сачева: Приоритетно се подпомагат здравната система и безработните

" Държавата и сега има механизми за справяне с проблеми. Мерките все още могат да покрият първичния интервал. Предстоят договаряния за спомагателни средства от Европейската комисия и опция за покриване на спомагателни разноски. На първо място ще желаеме да обезпечим спомагателни хонорари на лекари и на медицинския личен състав, наемане на спомагателен личен състав, както и доставки на храна за лечебни заведения, които евентуално ще бъдат карантинирани. На първо място желаеме да обезпечим здравната система, тъй като сега тя е под максимален напън ", разяснява пред БНР министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

По думите й, " евентуално на следващия ден ще обсъдим опциите работодателите, които плануват да освободят чиновници, да изпращат електронно лист със чиновниците, които биха освободили, в Агенцията по заетостта, с техните банкови сметки, с цел да не вървят хората да се записват в Бюрата по труда и да подлагат на риск здравето си, т.е. регистрацията им да стане електронно ".

Актуализация на бюджета се планува на по-късен стадий, тъй като сега наличните запаси са задоволителни. " На първо място в една такава изключителна обстановка би трябвало всички да проявим взаимност и съпричастност. И когато приказваме за решение на непосредствените проблеми, би трябвало да използваме всички налични механизми. Тоест, в случай че хората имат насъбрана отпуска, да я употребяват, работодателите да стартират с гъвкаво работно време или с работа от у дома. Определили сме предпазени категории - бременни дами, хора с увреждания, хора с хронични болести, хора над 60 години, дами в процедура на инвитро, родители, които сами отглеждат своите деца, хора, които сами се грижат за свои заболели близки. Болнични се изписват за заболяване, а за карантина - единствено при завръщане от страни, избрани в заповедта на здравния министър ".

Министерството предлага законова смяна за всички над 400 000 работещи пенсионери, които по това време подават документи за преизчисляване на пенсиите си, това преизчисляване да се реализира служебно от 1-ви юни, с цел да не вървят до Национален осигурителен институт и до териториалните поделения и да рискуват здравето си. " Всичко, което може да бъде свършено по длъжностен път или електронно, ще създадем организацията да бъде направено... Всички периоди на документи в сферата ще бъдат удължени ". /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР