Държавата готви пакет от мерки заради поскъпването на електроенергията на

...
Държавата готви пакет от мерки заради поскъпването на електроенергията на
Коментари Харесай

Цената на топлото: Увеличение и в цената на пелетите и дървата за огрев

Държавата готви пакет от ограничения поради повишаването на електрическата енергия на борсата, разгласи служебният министър председател още през вчерашния ден, а специалисти предизвестяват за тежка зима и скок в цените и на тока за бита, и на природния газ, и на дървата.
Снимка: bTV
Причината за повишението на енергийните запаси е по-скъпият природен газ в цяла Европа. Цената е скочила с 300% по отношение на началото на годината, пресмятат от Българския енергиен и минен конгрес. Според данните им растежът при електрическата сила на свободния пазар е 100% през последните месеци.
Снимка: bTV
Преди месец енергийният регулатор анонсира, че евентуално ще има нова по-висока цена на тока още през януари, а съгласно енергийния специалист Антон Иванов повишаването при започване на новата година ще е сред 5 и 10 на 100.

Цената на газа ще зависи от компанията доставчик. Възможно е да скочи двойно. Ръст към този момент има и при цените на дървата и пелетите - с сред 20 и 40 на 100.

20% скок на цената на пелетите, а съгласно производители и търговци тук-там даже складовете са празни. Цената на дървата за огрев също се усилва.

В малко градче като Мездра всеобщо избират за огрев дърва вид " метровки ", тъй като са по-евтини. В съпоставяне с предходната година повишаването на кубик е почти 10 лв..

„ Лятото – 380 лв. тонът, в този момент – близо 500 лв. поради по-скъпия ток. Почти двойно са им скочили разноските за пелетите “, споделя Петър Петров, който е притежател на завод за дърва.

Ръст има и при цените и на някои от отоплителните уреди за семействата.

По думите на търговци цената на климатиците тази година е с към 10% по-висока от предходната.

Европа се намира в положение на шоково повишаване на цените на енергийните запаси и това се дължи на няколко фактора, споделят специалисти.

„ Първият и главният е излизането от Коронавирус рецесията, възобновяване на индустриалните мощности. Дърва на кубик в случай че са били 100-200 лв., то биха отишли към 250 лева”, изясни Антон Иванов, специалист към Българския енергиен и минен конгрес.

Той предвижда, че цените на енергийните запаси ще тръгнат надолу вероятно идващото лято.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР