Държавата готви нови екомерки срещу изгорелите газове на автомобилите. За

...
Държавата готви нови екомерки срещу изгорелите газове на автомобилите. За
Коментари Харесай

Още мерки за мръсния въздух, предлагат екостикери за колите

Държавата готви нови екомерки против изгорелите газове на колите. За колите, които най-вече замърсяват, ще има възбрана за влизане в центровете на огромните градове. Новите правила за установяване на екологичната група на транспортните средства ще бъдат пуснати до дни за публично разискване, заяви Нова.

``
реклама

Идеята е по време на инспекциите за техническа редовност върху предните стъкла на колите да се слагат стикери с разнообразни цветове съгласно степента на замърсяване и изгорелите газове, които отделят. Колкото повече замърсява околната среда даден автомобил, толкоз повече ограничавания на пътя би трябвало да среща. Забраните ще се дефинират и наблюдават от локалните управляващи.

Трафикът в огромните градове остава измежду главните виновници за мръсния въздух, който дишаме. Това демонстрират и замерванията в пунктовете на Агенцията по околна среда. Оказва се, че 25% от колите " създават " 90% от мръсния въздух. Остава въпросът кои са най-вредните за природата коли.

Колко пушек излиза от ауспуха сега демонстрира само екокатегорията на автомобила, избрана от производителя - от Евро 1 за най-замърсяващите до Евро 6 – за най-екологичните на пътя. Автотехниците в сервизите обаче считат, че тази оценка не всеки път е най-правилната, тъй като всеки появил се недостатък незабавно се отразява върху разхода за гориво, а оттова - и върху количеството отделени газове. При коли с категория Евро 5, само че с щета, уредът регистрира 5% въглероден оксид. При по-старите, само че механически изправни с Евро 2 – с 0.5%. В сервизите изясняват, че най-често сходни резултати се регистрират при отхвърлен катализатор.

За да е ясно кой автомобил какъв брой тъкмо замърсява въздуха, страната вкарва екостикери, които ще демонстрират моментната еконорма на транспортното средство. Според количеството на нездравословните газове, замерени по време на техническия обзор, в средата на предното стъкло ще се лепят стикери с номера от 1 до 5 – за всяка нова екогрупа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР