Държавата готви големи промени в условията за проектиране на паркинг

...
Държавата готви големи промени в условията за проектиране на паркинг
Коментари Харесай

Готвят грандиозна промяна за паркинг местата и гаражите

Държавата готви огромни промени в изискванията за планиране на паркинг места и гаражи към новостроящи се жилищни здания.

Новите правила са показани в Проект за изменение и допълнение на Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Документът е показан в Портала за публични съвещания за разискване.

Едни от главните промени плануват да не може да се вършат непрактично дребни гаражи и места. Така с новите промени светлите вътрешни размери на гараж за едно МПС не могат да бъдат по-малки от 275 cm широчина и 550 cm дължина. Светлата височина на паркинг-гаражите и на гаражите ще бъде не по-малка от 240 cm.

Оказва се, че досега е нямало нормативни условия за размера за планиране на гаражи и места за паркиране. Няма и единни правила за минимални вътрешни размери на гаражи за едно моторно транспортно средство (МПС). По тази причина и обособените администрации в страната работят друго при координиране и одобрение на строителните планове, се показва в претекстовете.

Освен това се планува, в случай че нови здания за публично обслужване и здания със смесено предопределение имат повече от 10 паркоместа, минимум едно от всеки пет паркоместа да оборудва със зарядна точка за електрически автомобили. Предвидените зарядни станции би трябвало да са от двата съществени типа - с мощ по-голяма от 22 kW, и с мощ до 3,7 kW.

Такива електрозарядни станции и места към тях ще би трябвало да се плануват и при реорганизация, възобновяване и главен ремонт на съществуващи здания за публично обслужване и здания със смесено предопределение с повече от 10 паркоместа по същите правила.

За нови жилищни здания с над 10 паркоместа, както и при реорганизация, възобновяване и главен ремонт на съществуващи жилищни здания с повече от 10 паркоместа, би трябвало да се отдели 10% дял тук-там за електрически транспортни средства с съоръжение за зарядна точка.

Основна цел на плана на наредбата е да сътвори нормативни условия за установяване и за оразмеряване на нужния брой паркоместа в УПИ, за установяване на минималните размери на гаражи и места за паркиране на едно МПС, за планиране на нови типове уреди, предопределени за паркиране във отвесно отношение (автоматизирани паркинг системи).

Проектонаредбата основава и условия за създаване на автоматизирани гаражи и автоматизирани паркинг системи (АПС) – наземни и подземни, вътрешни (в самите сгради) и външни (в прилежащите им дворове), на етажи. При тези умни системи компютър командва коя кола къде тъкмо да отиде, като напредването става механично – с платформи и асансьори, без наличието на водача.

Новите промени за величина и осигуреност със станции за зареждане на електрически автомобили ще се ползват за нови здания и при съществени поправки и реконструкции на същестуващи здания. Регулациите обаче няма да обиден обекти в заварено състояние, т.е. тези, които са в развой на градеж. Ако измененията бъдат признати, те ще влязат в действие от 1 юни 2022.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР