Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за

...
Държавата е сключила договори за над 1 млрд. лв. за
Коментари Харесай

Шишков: Държавата е сключила договори за 1 милиард за незаконно строителство - Икономика

Държавата е сключила контракти за над 1 милиарда лева за нелегално строителство на инфраструктурни обекти. Това стана ясно на конференция в Министерството на районното развиване и благоустройството.

" Това е единствено установеното до този миг нелегално строителство като то може и да набъбне. Абсолютно е допустимо след локалните избори тази вълна от нелегално строителство, която установяваме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в локалната администрация ", уточни строителният министър Иван Шишков.

Като образец за изхарчени държавни пари за нелегално строителство Шишков уточни случая с Автомагистрала Хемус, където са платени над 212 млн. лева предплатено за строителство без нужните документи на Лот 4 и 5.

Сключените контракти за противозаконни поправки на пътната мрежа са за над 733 млн. лева като все още страната е разплатила 50% от тях. Сред тях е и ремонтът на правата от Автомагистрала " Тракия " Чирпан - Стара Загора.

От 71 тествани поправки на язовири са установени противозаконни строителни действия на 42 от тях. Стойността на договорите в този случай е над 75 млн. лева

В търсене на решение на казуса, от Министерство на регионалното развитие са внесли законопроект за определяне на толерантност на заварените противозаконни градежи, само че единствено при изискване, че те преминат сполучливо инспекция, която да потвърди, че дават отговор на съществуващите правила.

" Апелирам Народното събрание да намерим решение и метод, по който това нелегално строителство да бъде регламентирано - да бъде тествано, да бъдат формирани протоколи дали дава отговор на законите. Не предлагаме прошка, а процедура, при която то да бъде тествано. Ще създадем опция то да бъде оповестено за търпимо, само че единствено тогава, когато дава отговор на съответните правила. Защото в този момент не може да сме сигурни, че строителството дава отговор на нормите ", уточни той.

На конференцията участва и някогашният длъжностен министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова, която сега е депутат от ПГ на " Български напредък ".

Тя посочи, че противозаконното строителство у нас има внушителни размери и е осъществявано при ръководството на разнообразни партии.

Комитова даде образец с пречиствателна станция в Сливен, построена през 2009 година, която е с съоръжение за към 30 млн. лева, само че не може да бъде предадена на ВиК Сливен и не е пусната в употреба, тъй като няма позволение за прилагане. В същото време Министерство на регионалното развитие продължава да заплаща по към 300 000 лева годишно за защита на оборудването, което не може да се употребява.

Комитова поддържа предлагането на Министерство на регионалното развитие за формиране на инспекция на противозаконните обекти и оповестяването на търпими на тези от тях, които дават отговор на нормите. Тя изрази убеденост, че в Народното събрание ще се откри лоби, което да го поддържа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР