Държавата е плътно до хората, ще им дадем глътка въздух.

...
Държавата е плътно до хората, ще им дадем глътка въздух.
Коментари Харесай

Пулев: Служебният кабинет завари 0 одобрени европрограми за 0 лева

„ Държавата е компактно до хората, ще им дадем глътка въздух. Служебният кабинет завари 0 утвърдени европрограми за 0 лв.. Пет месеца по-късно имаме 10 от 10 утвърдени стратегии с обезпечен запас от 20 милиарда лева за българската стопанска система “. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред Нова тв.

„ Когато влязох в кабинета на Министерството на нововъведенията и растежа открих 0 утвърдени европрограми, макар че програмният интервал стартира 2021 година В момента и двете структурни стратегии по линия на МИР са утвърдени с обща стойност над 5 милиарда лева, които ще се влеят в българската стопанска система “, разгласи Пулев.
Александър Пулев
По думите му, във връзка с Плана за възобновяване и резистентност е имало една отворена процедура, само че с едвам 4 подадени планови оферти. „ Планът бе отворен и работеше, само че никой не знаеше. Затова с екипа ми направихме мобилна приемна, която обиколи всички области в страната, направихме 28 срещи – с всички регионални шефове и представители на локалния бизнес. В резултат по две отворени и към този момент завършили процедури от Плана имаме подадени над 10 200 планови оферти “, сподели Пулев. По думите му, ползата е голям и ще става все по-голям.

По първата процедура „ Технологична рационализация “ към този момент са ясни печелившите планове – 953 бр. ще получат общо 260 млн. лева, сподели още министърът.

На въпрос дали е несъмнено, че бизнесът ще получи финансиране предвид на обстановката, в която депутатите желаеха предоговаряне на Плана за възобновяване, Пулев увери, че пари има. „ Първото заплащане на средствата по Плана в размер на 3 милиарда лева е обезпечено от служения кабинет, има и национално съфинансиране. По всички процедури пари ще има “, безапелационен бе министърът.

По думите му, от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР са се отказали от запас от 40 млн. лева, който е за потребление на консултантски услуги за външни оценители по кандидатстващите за финансиране компании. Въпросните 40 млн. лева са били заложени за външни услуги в Плана за възобновяване и резистентност от предходното постоянно държавно управление. Средствата ще бъдат ориентирани към българския бизнес, уточни Пулев.

Министър Пулев разгласи, че при започване на февруари ще бъде оповестена за кандидатстване и третата процедура по ПВУ по линия на МИР – за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ на стойност 200 млн. лева „ На 12 януари завърши публичното разискване по мярката и получихме над 120 въпроса по нея, което демонстрира, че ползата е голям “, сподели той.

„ Започваме стремително да отваряме ограничения и по линия на структурните фондове към МИР. Само за първите шест месеца на тази година ще осигурим 1 милиарда лева по 7 процедури “, разгласи Пулев. Една от първите процедури, която ще се отвори м. април, ще бъде за Внедряване на нововъведения за 293 млн. лева „ Тази процедура ще репликира „ Технологична рационализация “. Фирмите, които не са съумели да завоюват финансиране по нея и Плана за възобновяване, ще могат да го създадат от новата стратегия за конкурентоспособност “, сподели още министърът.

Той напомни, че и двете европрограми по линия на МИР бяха утвърдени за рекордно къс период. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври. Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември.

По отношение на втората публична аудиенция на министър Пулев в Саудитска Арабия той разгласи, че се е срещнал с изпълнителните шефове на най-големия върховен фонд за вложения в страната, които ръководят над половин трилион $, както и с министрите на връзките, на стопанската система и енергетиката. „ Връщаме се с рамково съглашение, с което ще се дефинира целия капиталов режим сред България и Саудитска Арабия “, сподели Пулев. При първата аудиенция дружно с вицепремиера Христо Алексиев бяха контрактувани директни полети София-Рияд. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР