Държавата е на място. Имаше много успешна реакция и на

...
Държавата е на място. Имаше много успешна реакция и на
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Социалната система е в пълна мобилизация, за да могат хората да получат подкрепа

„ Държавата е на място. Имаше доста сполучлива реакция и на равнище Министерски съвет. Освен всички ограничения свързани с разчистването на пътищата и възобновяване на електроподаването, обществената система още веднъж е на първа линия и в цялостна готовност, с цел да може хората да получат цялостната поддръжка “. Това сподели в ефира на бТВ общественият министър Иванка Шалапатова във връзка със мощните снеговалежи.

„ Политиката, която е водена в последните 5-10 години не дава резултат, тъй като бедността на популацията е в едно от най-високите равнища. Целта на бюджета е да спрем тази сигурна беднотия “, уточни тя.

По думите ѝ бюджетът дава отговор на критерия за вложения, които да стартират изкореняването на бедността. Социалният министър уточни, че ще има нарастване на бюджета на обществената система с 400 млн. лева

„ Увеличаваме помощите в България, защото с увеличението на линията на бедността и на минималната работна заплата, подобряваме адекватността на общественото подкрепяне. Ние не разчитаме паричното подкрепи да е единственото подкрепяне от страната. Нашата политика е друга. С нарастването на бюджета ще се влагат над 80 млн. лева допълнително обществени интегрирани услуги “, съобщи Шалапатова.

„ Инвестицията ни е в това не да поддържаме хората в системата подвластни, а да ги овластим и подкрепим, тъй че родителите да са на пазара на труда, а децата да получават качествена грижа “.

„ Когато стъпих в служба се учудих за какво 20% нарастване на минималната заплата се третира като рекордна. Третира се по този начин, тъй като ще привличаме вложители с нископлатена работна ръка. Няма да влагаме в пълномощия в конкурентоспособност и във висока продуктивност на труда. Ще имаме спестявания в бюджета и на края на годината имаме 1 милион българи, които живеят и работят в чужбина, тъй като получават по-високи заплати. Ако тази финансова политика продължи, ние нито ще изкореним бедността, нито ще имаме прогрес. Нашата политика е тъкмо противоположната - да подвигаме равнищата на заплащане, да влагаме в пълномощия, в квалификации, в преквалификация, с цел да може българина да живее и да работи почтено. Дай Боже да привличаме и работна ръка от чужбина. Много се надяваме с ограниченията, които подхващаме българите да стартират да се връщат в България. Но това няма по какъв начин да стане, с минимални равнища на хонорари “, акцентира общественият министър.

„ Амбицията ни е освен да отлепим, а в действителност да вдигнем равнището на качеството на живот и на пенсионерите. 11% нарастване в подтекста и на швейцарското предписание е в действителност волята на закона, тъй че държавното управление извършва волята на закона. На мен като обществен министър ми се желае равнището на пенсиите да бъде по-високо. Именно по тази причина започваме цялостен разбор на пенсионната система, тъй като в годините виждаме извънредно доста изкривявания “, уточни Шалапатова.

„ Най-големият риск е за финансовата непоклатимост, защото бюджета продължава да субсидира бюджета на ДОО извънредно съществено. Това, което ние вършим с Министерство на финансите е да обединим базите данни и действително, откакто забележим дали всички приходи на обещано лице недостигат, с цел да може да живее над линията на бедността като най-малко, тогава обществената система ще се намеси с подкрепяне за отопление за отоплителния сезон, с подкрепяне с хранителни артикули, а не през пенсионната система да има подобен ти заплащания, които нямат никаква връзка с приноса на човек от позиция на осигурителния му принос “, добави тя.

„ Ето тези изкривявания би трябвало да бъдат калибрирани без да се прибързва и без да се взимат неинформирани решения. Ние ще вземем решение на база на този обширен разбор който ще бъде подкрепени от европейски специалисти, тъй като демографската рецесия е предизвикателство за пенсионните системи в цяла Европа, не е единствено България “, безапелационна бе Шалапатова. По думите ѝ започвали политика за нормализиране на живота на пенсионерите.

„ Демографската рецесия е следващ образец за политиката водена досега “, акцентира тя.

„ В бюджета за другата година са заложени средства за престрояване, реконструкции и изграждане на нови детски заведения, което е извънредно значимо за трудовата ангажираност и за спокойствието в грижата на децата в ранна детска възраст. Започваме доста огромна стратегия за ранно детско развиване, тъй като е доста значимо децата да получат качествена грижа още от самото начално своя живот. Също по този начин се влагат доста средства за безплатното хранене на децата в детските градини и детските ясли. С 20% се подвига и дотацията за фамилиите, които имат репродуктивни проблеми за инвитро процедури “, сподели министърката.

По думите ѝ, в случай че ограниченията, които се взимат в този момент, са били взети пред 10 години, нямало да се приказва толкоз доста в този момент за демографска рецесия.

Тя разяснява и насилието над дами. По думите ѝ към момента се усещал резултата от пандемията от ковид, който бил свърза на утежняване на психическото положение.

„ Разкриваме нови спешни центрове във всички области, защото това за жал до този миг също не е било направено. Има нови 80 милиона лева точно за такива услуги. Моето обръщение е дано всеки човек, който изпитва рецесия в живота си усеща експанзия към себе си, към живота си, към близък, дано потърси помощ в обществената работа. Не е срамно да кажеш, че стресът ти идва допълнително. Не го избивайте в експанзия към близък, тъй като ние можем да ви помогнем. Агресорът не е човек, който ние би трябвало да изолираме. Ние можем да работим с тези хора, тъй като нашите данни демонстрират, че това се предава като поведенчески модел и на нашите деца “, сподели Шалапатова.

Социалният министър разяснява и проблема с рухналия от наслойка бус на обществения дом в Роман, където живеят 30 деца, лишени от наставнически грижи.

„ Ние предприехме дейности. Търсим благоприятни условия през Фонд обществена протекция. Също по този начин ще беседваме с локалната власт, с цел да може, макар неналичието на правни благоприятни условия, да реагираме бързо. Не може да не можем да намерим решение за един бус за български деца. Аз съм уверена, че с обединени старания ще решим казуса “, заключи тя.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР