Държавата е на крак заради дъжда и бурния вятър в

...
Държавата е на крак заради дъжда и бурния вятър в
Коментари Харесай

Обстановката в страната се влошава заради дъждовете и снеготопенето


Държавата е на крайник поради дъжда и бурния вятър в половин България.  Предупредителни кодове са в действие за югозападните и северозападните региони. В Министерство на вътрешните работи към този момент работи спешен щаб, защото се чака усложняване на ситуацията.

Към 19 ч. ситуацията беше под надзор - без бедстващи обитаеми места или такива без ток.

На Северозапад речните равнища са нараснали, а една от реките с най-високо равнище е Берковска. Около София също има сериозни точки.

 Наводнение в Мало Бучино

Снимка: Росен Цветков

Сред тях най-сериозно е ситуацията в Мало Бучино. Там реката преля, заля мост и няколко къщи и се наложи евакуацията на един от жителите й. На мястото има чиновници на спешните служби и полиция.

Предполага се, че наводнението е породено от скъсана дига. Хората се гневят, тъй като настояват, че макар сигналите им, общината дълго време не е чистила коритото на реката.

В Берковица пък се притесняват от повтаряне на събитията от преди 3 години, когато р. Берковска преля и отнесе няколко здания. До създаване на подпорна стена в най-пострадалия квартал по този начин и не се стигна.

Само за последното денонощие в региона на Берковица са се излели над 37 литра на квадратен метър, или към една трета от плануваното количество за целия декември. Притокът обаче се усилва освен от дъжда, а и от изобилното снеготопене във високите планински елементи.

 Наводнения

Снимка: bTV

„ При всяка опция аплайваме за нови подпорни стени, тъй като водосборът на град Берковица е голям, това е цялото било и масивът на Стара планина ”, сподели пред bTV зам.-кметът Радослав Найденов. Според локалните управляващи на този стадий мотив за терзание няма, само че равнището на реката се следи и хора и техника чакат в подготвеност.

 

Към момента няма язовири, които да основават проблеми, успокоиха от Метрологичния и механически контрол. Организирано е 24- часово наблюдаване на водоемите с изключение на във Враца, и в Пловдивско и Благоевградско.

Част от реките в Благоевградско са с нараснали равнища, само че към момента надалеч от сериозната точка. Собствениците на язовири са известени да наблюдават с нараснало внимание положението им, кметовете също са осведомени да наблюдават ситуацията.

Проверките през днешния ден не са открили водоеми с неизправни преливници.

Продължава да вали

В страната ще продължи да вали и в идващите часове. Според измерванията на синоптичните станции до 14 ч., повече е дъждът в Северозападна България – до 20- 30 литра на квадратен метър.

В идващите часове упованията са в областите с оранжев код от Югозападна България и Родопите да паднат до към 60 литра на квадрат, тук-там – и повече.

Жълтият код в източните региони през днешния ден е за мощен южен вятър, с пориви до 70 км/ч

Утре в още веднъж в югозападните региони и Родопите е в действие жълт код, за още валежи- до 20-30 литра на квадратен метър./ Бтв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР