Държавата е готова да отпусне необходимите средства за закупуване на

...
Държавата е готова да отпусне необходимите средства за закупуване на
Коментари Харесай

Къщата на Яворов остава музей

Държавата е подготвена да отпусне нужните средства за закупуване на къщата на Пейо Яворов. Сградата ще бъде благосъстоятелност на общината в София и ще остане музей. Това беше решено откакто домът на поета беше изваден за обществена обмен от правосъден реализатор. До търг се стигна след неколкократна промяна на притежателите на постройката и неплатени заеми, съобщи NOVA.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че чака всички разновидности да бъдат разисквани законосъобразно. Според частният правосъден реализатор Мирослав Колев, който е оповестил къщата за обмен, законът разрешава търгът да бъде спрян.

"Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде показана. Държавата може както да взе участие на самата обществена обмен, по този начин и да реализира съглашение със страните по делото ", безапелационен беше Колев.

Във вторник актуалният притежател Васил Панчев ще внесе молба за прекъсване на обществената продажба на къщата-музей на Пейо Яворов, до момента в който не се произнесе съдът.

"Къщата е употребена за ипотечен инструмент на заеми. Била е благосъстоятелност на офшорна компания, след това на друго сдружение. Финансовата компания навреме е трансферирала отговорностите си, ипотеката и парцела на частното лице на Володя Лозанов ", съобщи Панчев.

Внучката на Яворов Явора Стоилова се надява собствеността на къщата да трансферирана на Общината. А вярата й е вратите на музея да бъдат постоянно отворени.

Продават къщата-музей на Пейо Яворов

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР