Държавата е дала 3.250 млн. лв. от началото на годината

...
Държавата е дала 3.250 млн. лв. от началото на годината
Коментари Харесай

АПИ търси 40 млн. лв. за ремонт на отсечка от „Тракия“

Държавата е дала 3.250 млн. лева от началото на годината за краткотрайни ремонтни действия по платното на автомагистрала „ Тракия “ в сектора от Чирпан до Стара Загора, като ремонтите са нетрайни и не могат да подобрят качеството на положението на настилката. Това излиза наяве от отговор на парламентарно заложен въпрос към министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова от страна на депутата от Българска социалистическа партия Георги Найденов, осведоми БГНЕС.

Повод за парламентарното запитване са неравности по трасето на автомагистралата, поради които от 28 септември предходната година има въведено ограничаване на скоростта от 90 км./ч., макар че по автомагистралите у нас оптимално позволената скорост е 140 км./ч. Депутатът от Българска социалистическа партия показва неразбиране за какво повече от година в 40-километровият сектор от Чирпан до Стара Загора няма повдигане на ограничаването на скоростта.

От отговора на министъра на районното развиване излиза наяве, че една година страната не е съумяла да откри средства, с цел да финансира повсеместен главен ремонт на автомагистралата, и е по-изгодно да се вършат частични поправки, с цел да не се стопира придвижването по нея; както и да бъде лимитирана скоростта на придвижване поради бабуните на пътя, които съставляват действителна опасност за живота и здравето на преминаващите по него.

Последната права от автомагистралата е пусната в употреба през 2013 година, като гаранционният период, даден от изпълнителя, е изминал от дълго време. Иначе, автомагистралата е строена в продължение на над 40 години, добавя Аврамова.

Строителството на автомагистрала „ Тракия “ в сектора от Оризово до Стара Загора е стартирало през 2003 година, като 40-километровото трасе е било разграничено на два подучастъка: един с дължина 16 км., и втори, с дължина от 24 км. И на двете прави гаранционният период е изминал, защото по закон (Наредба №2 за въвеждане в употреба на градежите в Р България) гаранционният период на автомагистрали е петгодишен. През гаранционния интервал строителят е отстранявал нередностите по трасето за своя сметка.

Най-често пътната настилка се износва от тежкотоварни камиони, които минават по пътя целогодишно. Особено през летния сезон обаче, качеството на асфалта се утежнява фрапантно. Най-натоварените дни по автомагистралата по традиция са последният работен ден, както и последният почивен/предпразничен ден.

Най-компрометираната част от платното си остава лентата за интензивно придвижване.

От началото на годината страната е похарчила над 3.250 млн. лева за настоящи поправки, които, обаче, не са задоволителни за цялостното възобновяване на трасето.

По калкулации на Министерството на районното развиване, за повсеместен главен ремонт на 40-километровата права ще са нужни близо 40 милиона лв., или тъкмо по милион лв. за километър, показва още Аврамова.

В отговора си до левия народен представител министър Аврамова оповестява още, че „ нужните средства за възлагане на строително-монтажните работи не са обезпечени заради ограничавания бюджет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ през 2019 година, а с оглед възлагането на ремонта в най-кратък период, ще бъдат търсени разновидности за целево финансиране от държавния бюджет “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР