Държавата е блокирана от разследващата дейност на прокуратурата. Всички са

...
Държавата е блокирана от разследващата дейност на прокуратурата. Всички са
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Държавата е блокирана от проверяващата активност на прокуратурата . Всички са подвластни от сходни хора, които са безотговорни. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков по време на присъединяване си в отрасловата парламентарна комисия.

Той уточни, че е завършен един епизод от сагата " Магистрали ", само че и до ден сегашен няма отговор от прокуратурата . Според Рашков няма да бъде неприятно да се върнем към нормата, която съществувала в Наказателно-процесуален кодекс допреди 13-14 години, когато се предвиждала опция освен прокурора да образува досъдебно произвеждане, само че това да може да бъде правено и от проверяващ орган.

Министерство на вътрешните работи е едно от най-големите по състав ведомства в страната . По-малко от 50 000 души е съставът на вътрешното ведомство и в последните 10 години този състав е бил последователно сведен с друг брой, с цел да стигне до днешния брой. Има наклонност към понижаване на състава на Министерство на вътрешните работи - понижава се съставът, без да се понижава боеспособността, безапелационен бе Рашков. Условията, при които работят полицейските чиновници, обаче са ужасяващи.
 Синдикатът на служителите на реда обезпокоен от тежките промени в Министерство на вътрешните работи
Синдикатът на служителите на реда обезпокоен от тежките промени в Министерство на вътрешните работи

Иска тактика за промяна в Министерство на вътрешните работи с 6-8 годишен интервал

Структурата на Министерство на вътрешните работи е променяна във времето, само че е много константна и не е подготвена за малко по-радикални промени , призна Бойко Рашков, обяснявайки, че това е тежка конструкция. Има и звена в министерството, които нямат полицейски функционалности. Министерство на вътрешните работи по съответствие администрация и различен личен състав не е преди всичко в страната.

Когато възникне въпросът за брой чиновници на глава от популацията , се стига до извода, че в България има огромен брой чиновници, само че има структури, които са без полицейски пълномощия, уточни Рашков. Той даде за образец Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", която съгласно него би трябвало да се обособи в независима организация и да се въоръжи със модерна техника.

Друг противоречив въпрос, който открои Рашков е този с Министерство на вътрешните работи болница и концепцията тя да излезе от структурата на вътрешното ведомството и да премине към Министерство на здравеопазването . Ако измененията се създадат, забележителна част структурата на Министерство на вътрешните работи ще олекне и системата на министерството ще стане по-гъвкава и ще бъде освободена от несвойствените функционалности, добави министърът. В някои от същинските структури на Министерство на вътрешните работи се постанова да бъдат осъществени промени. Необходим е разбор и познаване на " кухнята " на някои от службите, другояче от вън те нямало да бъдат видяни.
 Полицаите се стягат за митинг - за заплати и срещу промени
Полицаите се стягат за митинг - за заплати и срещу промени

Според Валентин Попов промените са преждевременни

В Министерство на вътрешните работи няма да е цел да се редуцират и уволняват хора .

Рашков е удовлетворен, че Министерство на финансите отделя задоволително средства за полицейска техника - камери за наблюдаване. Сега не можело да има служител на реда във всяко обитаемо място. Затова Министерство на вътрешните работи имало сделка със сдружението на общините да употребява камери общинска благосъстоятелност за следствия. Рашков чака Комисията по вътрешна ред и социална сигурност да оказват помощ на Министерство на вътрешните работи, в случай, че има някогашни вътрешни министри и експерти по национална сигурност.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се сдърпаха по време на съвещанието по въпроса прави ли си Министерство на вътрешните работи работата. Именно това пита водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ - въпрос на който Рашков съобщи, че към този момент е дал отговор.

Рашков акцентира, че някой би трябвало да дава образец за спазването на законит е. Някой би трябвало да дава образец за законосъобразно протичане на изборите и да не основава работа на органите на Министерство на вътрешните работи срещу политическите права на жителите, заяде се министърът с Движение за права и свободи.

Нека да не изхвърляме обвинявания просто по този начин неловко и политически . Когато Министерство на вътрешните работи изнася образци за нарушавания на Наказателен кодекс, тези изказвания са подкрепени с актове на прокуратурата, посочи Рашков.

Карадайъ обаче отвърна, че тематиката за изборите и закононарушенията при тях е друга тематика на диалог
 Депутатите се скараха за чуването на журналиста Атанас Чобанов
Депутатите се скараха за чуването на журналиста Атанас Чобанов

Карадайъ настоя да участват основният прокурор и ръководителят на ДАНС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР