Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид. Това става

...
Държавата дава 140 млн. за ваксини срещу Ковид. Това става
Коментари Харесай

Нови 140М лв.за ковид-ваксини при орязани бюджети за образование и култура

Държавата дава 140 млн. за ваксини против Ковид. Това излиза наяве от оповестения в Държавен вестник бюджет на страната за 2023г.

 width=

Най-вероятно сумата е предопределена не за възнаграждение на към този момент поръчани ваксини по програмата за европейска взаимност, а за нови, който страната ни ще съобщи в идващите месеци. През май тази година тогавашният здравен министър Асен Меджидиев разгласи, че остарялата ни е реализирана сделка да ни бъдат доставени единствено платените, само че към момента недоставени 1 400 000 дози ваксини. Останалите поръчани на европейско равнище ваксини ще бъдат канселирани против избрана такса.

В последните седмици на министър Меджидиев увери, че е постигнал предоговаряне на изискванията за доставка на Ковид ваксини, което ще спести на българските данъкоплатци 188 млн. лева

Тогава стана ясно, че към края на март тази година в България са бракувани 2,8 милиона дози, а през април трябваше да се изхвърлят още 2,5 милиона дози. Тогава Меджидиев изясни, че имаме предплатени от постоянния кабинет Петков други 1,5 милиона дози.

В края на май, след реализирана сделка на европейско равнище, у нас трябваше да бъдат доставени единствено към този момент платените, само че към момента недоставени 1 400 000 дози ваксини.

Данните демонстрират, че всекидневно у нас ваксина против Ковид си слагат сред 5 и 10 души, което значи, че нужните дози за година не надвишават 4 000 броя. По неофициална информация Европейска комисия договаря имунизациите с Пфайзер и Модерна на цена сред 15 и 20 евро за доза.

Грубата сметка демонстрира, че плануваните в бюджета 140 млн. лева стигат за пазаруване на над 3 млн. дози антиковид ваксини.

България не е взела участие в определянето на броя на Коронавирус имунизациите, които би трябвало да ни бъдат доставени. В този развой са взели участие единствено пет страни, членки на Европейски Съюз. Те са определяли количествата на доставени ваксини за всяка една страна, като главния критерии за това е популацията. За България беше планувано голямо количество ваксини.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР