Държавата дължи на Топлофикация София“ 332 млн. лв. за миналия

...
Държавата дължи на Топлофикация София“ 332 млн. лв. за миналия
Коментари Харесай

Фандъкова: Заплахи за спиране на природния газ за София са недопустими

Държавата дължи на „ Топлофикация София “ 332 млн. лева за предишния регулаторен интервал, признал КЕВР в свое решение от 1 юли

„ Държавата дължи на „ Топлофикация София “ 332 млн. лева недовзет доход за предишния отоплителен сезон. Това е решение на КЕВР отпреди три седмици. На този декор вчерашните изявления на ръководителя на КЕВР, че е „ склонен да се спре газаподаването към „ Топлофикация София “ от 1 септември “ са неприемливи “ – това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на ексклузивен брифинг дружно с ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Вчера ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че при прекъсване на газа към София тези количества ще се употребяват за нагнетяване в хранилището в „ Чирен “.

„ Това е искрено самопризнание, че няма задоволително контрактувани количества. Преди дни това беше публично доказано и от „ Булгаргаз “. И тъй като няма количества газ, се прави опит да се взимат от най-голямата топлофикация “ – изясни Фандъкова. „ Топлофикация София “ използва 1/3 от употребяваните количества газ в страната и обезпечава отопление и топла вода на 1 млн. души.

„ Разбирам безизходицата, в която се намират държавното управление и „ Булгаргаз “, които не съумяха да обезпечат нужните количества за страната. Но да спреш газа на София, с цел да вземеш нейните количества, е самопризнание за безспорен неуспех и безнаказаност “ – сподели кметът на София.

Фандъкова разясни, че все още отговорностите на столичната топлофикация към „ Булгаргаз “ са 328 млн. лева Именно те бяха употребявани от КЕВР като опрощение за желаното прекъсване на газа от 1 септември. В същото време обаче, със свое решение от 1 юли 2022 година КЕВР пресметна и удостовери, че страната дължи 332 млн. лева на „ Топлофикация София “ недовзет доход за завършилия регулаторен интервал (юли 2021 – юли 2022).

„ Не чух ръководителят на КЕВР в медийните си участия да загатва този факт. Едва ли го е не запомнил, тъй като решението на КЕВР е от преди три седмици, напълно скоро. В това решение КЕВР признава, че на сдружението би трябвало да бъдат изплатени 332 млн. лева недовзет доход и то след обезщетенията, отпуснати от Министерство на енергетиката. „ Топлофикация София “ няма по какъв начин да даде на „ Булгаргаз “ или на БЕХ това, което не е получила. Това чудесно се знае от всички ръководители в енергетиката “, изясни кметът Фандъкова.

„ Проблемът не е в това, че „Топлофикация“ има отговорности, големият проблем е, че няма газ. Някой би трябвало да каже, че „ царят е гол “ и в случай че ще се вършат инспекции, дано се ревизира какво е направено дотук от страната да се обезпечат нужните количества “ – сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев. Той моли държавните институции да не всяват суматоха. „ Недостигът на природен газ да се реши с премахването на 1/3 от потребителите е безумно “ – заключи Георгиев.

Кметът на София предложи като вероятни решения страната незабавно да издължи парите, които дължи на „ Топлофикация София “ и те да бъдат непосредствено преведени на държавното сдружение – снабдител или да се подписа съглашение, с което дължимата от страната сума непосредствено да се превежда на „ Булгаргаз “ и БЕХ. „ Това са вероятните решения, които доста пъти сме предложили. Не мога да приема закани за прекъсване на природния газ към София и софиянци също няма да ги одобряват. Ясно е, че имат проблем да обезпечат количествата газ за страната, само че е неприемливо по този метод да се плашат хората “ – акцентира Фандъкова.

Тя напомни, че в последната година десетки пъти с ръководителя на СОС и общински съветници са предупреждавали, че се отваря голяма ножица сред цената, на която „ Топлофикация София “ продава топлоенергия, и тази, на която купува природен газ. От юли 2021 до юли 2022 година „ Топлофикация София “ продава на своите клиенти топлоенергия със заложена цена на газа 49 лева./МВтч, а междинната цена на която купува газ, е 130 лева./МВтч. Освен това в последните 12 месеца „ Топлофикация София “ е платила 707 млн. лева на „ Булгаргаз “, 56,3 млн. лева на БЕХ и 221 млн. лева за въглеродни излъчвания – това са общо 984 млн. лева платени от сдружението от юли 2021 до юли 2022 година

Кметът предизвести, че продължава разтварянето на ножицата сред цената, на която „ Топлофикация София “ купува и продава газ. 12 дни след като бе избрана цената на топлинната сила за интервала юли 2022 – юли 2023 година, КЕВР утвърди цена на газа за юли с 57% по-висока от заложената в продажната цена на „ Топлофикация “. „ Възможно е моделът от предходната година да се повтори в още по-големи размери “ – сподели Фандъкова. За да се подсигурява обществената търпимост на цената на топлинната сила, „ Топлофикация София “ предложи за топлофикациите в страната да се употребяват контрактуваните количества азерски газ.

Председателят на Столичния общински съвет напомни, че преди седмици е взето решение да се открие процедура за привличане на интернационален вложител, който да построи нови енергийни мощности. С тях сдружението ще създава повече електрическа сила и ще бъде нормализирано финансово. „ Това е развой, по които се работи от дълго време, по самодейност на кмета, бе подписано съглашение. Извървели сме към този момент огромна част от пътя по тях. Това обаче е средносрочното решение, в кратковременен проект ултиматумите нямат място на масата в диалог сред институции “ – съобщи Георги Георгиев.

По мотив оповестената нова инспекция на „ Топлофикация София “ от КЕВР през вчерашния ден, от Столична община припомниха, че за последните 12 месеца са направени 10 инспекции на сдружението, 5 от тях са от КЕВР, а другите от Министерство на енергетиката и Сметната палата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР