Държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да

...
Държавата да започне да покрива противогрипните ваксини за желаещите да
Коментари Харесай

Държавата да плаща ваксините срещу грип, предлага д-р Ангел Кунчев

Държавата да стартира да покрива противогрипните ваксини за искащите да се ваксинират с тях, с цел да се понижи броят на умрелите от затруднения. Тази концепция ще бъде показана на виновните институции от държавния здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, стана ясно по време по време на конференция на Федерация " Български пациентски конгрес ".

Първият стадий е мярката да обхване хора над 65 години. Д-р Кунчев осведоми, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат имунизацията против грип. " По последни данни ще се окаже, че всеки зимен сезон към 5000 души у нас умират поради грип ", заяви основният здравен контрольор.

" Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от популацията да бъде не наложителна, само че за този, който желае, страната да покрива цената на имунизацията, сподели Кунчев. Според него страната ни не може да се разреши повече да не дава пари на искащите тази ваксина.

Друга смяна, която следва до края на годината, е смяна на имунизационния календар. От него ще бъде отстранена реимунизацията против туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст. Доскоро страната ни е била единствена в Европа, в която се вършат пет имунизации против туберкулоза, добави доктор Кунчев, като посочи, че има страни, в които въобще няма наложителни ваксини против това заболяване.

" Повечето западни страни въобще не ваксинират против туберкулоза. Ясно е за какво, нямат го казуса, не ги е боязън от туберкулозата. Ние, към момента въпреки че е понижен за последните години двойно, към момента ни е проблем. Премахнахме преди две години единия банкет - на 17 години, а в този момент ще премахнем и този на 11 години ", сподели Кунчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР