Държавата да поема заплатите на свещениците и духовните ръководители на

...
Държавата да поема заплатите на свещениците и духовните ръководители на
Коментари Харесай

Държавата ще плаща заплатите на свещениците

Държавата да поема заплатите на свещениците и духовните ръководители на всички вероизповедания, които имат над 1% почитатели измежду популацията на страната. Това планува план за изменение на Закона за вероизповеданията, който е импортиран в Народното събрание от депутатите Цветан Цветанов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС) и бе оповестен в уеб страницата на Народното събрание.
Към момента на това условие дават отговор единствено Българската православна черква и мюсюлманското вероизповедание. Общата годишна сума за вероизповеданията, както и сумата, която ще "върви " с всеки, определил се като почитател на дадена вяра, ще се записват всяка година в Закона за държавния бюджет. Годишната дотация за едно изповедание обаче не може да надвишава 15 млн. лева, плануват измененията в закона. Същевременно се не разрешават дарения от чужбина, без значение дали са от друга страна или от физически лица, с които да се заплащат възнагражденията на духовниците.
"Целта е да се откри нужният баланс, отчитайки действителностите, страната да подсигурява възмездяването на труда на свещенослужителите и невмешателство на непознати страни, институции, лица в делата и активността на вероизповеданията, както и регламентиране на приемането на целеви дарения ", стимулират предложенията си вносителите на законопроекта.
Освен това, финансовите разноски за поправки и строителство на храмове и здания на култа, духовни учебни заведения и гробищни паркове, благосъстоятелност на несъмнено изповедание, ще се възнамеряват една година авансово, като средствата за тях ще се отпускат съгласно проекта от кабинета. Министерският съвет ще организира публични поръчки за избор на реализатор на съответните планове за поправки и строителство.
В законопроекта се предлага и съответно систематизиране на пари за остатъка от 2018 година, а точно за всеки собствен почитател имащите право на дотация вероизповедания да получат по 10 лева Така Българската православна черква ще има право на дотация в размер на заложения таван от 15 млн. лева за годината, а мюсюлманското изповедание - на към 5,7 млн. лева
В бюджета за 2018 година все още са планувани дотации за вероизповеданията в размер на общо 5 млн. лева От тях за 2018 година общо 280 000 лева са за градеж и поправки на храмове на католическата, арменската и еврейската религиозна общност-по 60 000 лева, както и 100 000 лева за други регистрирани в страната вероизповедания.
Междувременно вицепремиерът Красимир Каракачанов разгласи, че ще предложи напълно нов план на Закона за вероизповеданията, откакто предходната година е била образувана работна група за задачата. В позицията му, оповестена във Facebook се показва, че разпоредбите, съдържащи се в новия закон са дефинирани при „ прецизно съблюдаване на правилото на равнопоставеност на другите вероизповедания “. „ Предложенията, които аз и екипът ми вършим с този план, са провокирани от отрицателни по характера си явления-религиозен радикализъм и реализиране на терористични актове, съществуване на индикации за политизация на вероизповеданията и на почнал развой на дезинтеграция на набожен принцип на обособени религиозни общности в страната “, стимулира нуждата от новите текстове Каракачанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР