Държавата да поема извънболничното лечение на пациенти, които не могат

...
Държавата да поема извънболничното лечение на пациенти, които не могат
Коментари Харесай

Държавата поема лечението на пациенти, които не могат да си плащат здравните вноски?

Държавата да поема извънболничното лекуване на пациенти, които не могат да си заплащат здравните осигуровки, предлага здравният министър Николай Петров.

Фондът към общественото министерство, който покрива лекуването на неосигурени пациенти, ще бъде повишен с 2-3 млн. лв., като парите ще са за достъп до извънболничната помощ. Досега парите от този фонд отиваха единствено за незабавна и болнична помощ.

Проектът за разпределяне на нови средства ще бъде предаден за разглеждане и утвърждение от финансовия министър Владислав Горанов.

Държавата обаче няма да поема лекуването на всички неосигурени, а единствено за тези, за които е потвърдено, че не могат да си заплащат вноските, посочи Петров.

Прави се обществена анкета към общественото министерство и се отпускат пари към лечебните заведения, уточни той.

Обсъжда се и основаване на фонд за субсидиране на лечебните заведения, които не могат да си покриват задълженията.

Идеята е лечебните заведения да могат да теглят заем от фонда - безлихвен или с доста дребна рента, с цел да могат да разплатят отговорностите си и да предоговорят огромните лихви по старите си контракти.

Към момента общият дълг на българските лечебни заведения е малко над половин милиард лв., заяви здравният министър, представен от Българска национална телевизия.

Сред лечебните заведения с най-големи отговорности са тези в Ловеч, Враца, Видин, Бургас и Стара Загора.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР