Държавата да поема част от заплатата на работниците при ситуации

...
Държавата да поема част от заплатата на работниците при ситуации
Коментари Харесай

Можем ли като в Германия и Австрия? Държавата да плаща част от заплатата при криза

 Държавата да поема част от заплатата на служащите при обстановки както като сегашната пандемия, по този начин и при спад на стопанската система и това да се регламентира законово. Това оферират от Българска стопанска камара, написа " Труд ". Какъв да бъде този % към момента не сме обсъждали, изясни заместник-председателят на камара Мария Минчева. По думите ѝ би трябвало да има нормативен акт, който да урежда сходни обстановки, с цел да има предвидимост и пред работодателя, и пред служащи в такива спешни обстановки, какво се случва в тях, и да имат някаква непоклатимост, а не палиативни ограничения съгласно съответния риск, който е настъпил, добави зам.-председателят на БСК.

Тя даде за образец Германия и Австрия, където тези положения са уредени законово. Идеята е да не се стига до редуциране на хора. Работниците няма да работят, само че не се водят и безработни, като получават част от прихода си и по този метод се резервира заетостта, изясни тя. Една от концепциите е средствата да дойдат от Фонда за гарантиране на вземанията, който да бъде преструктуриран. В него вноски вършат както работодателите, по този начин и служащите. Така фондът ще защищити работодателят да изпадне в неплатежоспособност, добави Минчева.

От КНСБ упорстват да се сътвори единна мярка за опазване на заетостта и приходите за 2021 година. Според президента на КНСБ Пламен Димитров би трябвало да се даде правната формулировка на това какво е краткотрайна или техническа безработица, в каквато ще изпадат от ден на ден предприятия. От синдиката оферират допълнение на изгубения приход - в случай че предприятието работи 80 или 60 % от своя потенциал, останалият до 100-те % приход на служащия да се доплаща от страната през единна мярка за всички.

По думите на Димитров спрените предприятия би трябвало да бъдат обезщетени с 80 % от брутния приход на хората от началото на интервала, в който са затворени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР