Държавата да осигурява безплатни учебници за всички ученици от 1

...
Държавата да осигурява безплатни учебници за всички ученици от 1
Коментари Харесай

На първо четене: Безплатни учебници за всички ученици

Държавата да обезпечава безвъзмездни учебници за всички възпитаници от 1 до 12 клас реши на първо четене Народното събрание. Депутатите се сплотиха към решението, само че не реализираха единодушие по кое време тъкмо измененията да влязат в действие. От ГЕРБ настояха това да се случи поетапно, като се стартира от общообразователните предмети, а безвъзмездни учебници за профилираните предмети да бъдат обезпечавани на по-късен стадий и когато има обезпечени средства за това.

Народното събрание реши учебниците за всички класове да бъдат безвъзмездни. Към момента страната обезпечава учебници за учениците от 1 до 8 клас, а от Българска социалистическа партия оферират към тази група да се включат и всички деца до 12 клас. Веска Ненчева от левицата посочи.

От Български напредък желаеха безвъзмездни да бъдат и електронните учебници, а от Движение за права и свободи прецизираха, че въвеждането на безвъзмездни учебници е нужна мярка, само че би трябвало да бъдат регламентирани периоди за въвеждането на тази мярка, тъй като за момента в бюджета не са планувани нужните средства. Красимир Вълчев от ГЕРБ разяснява, че проблем може да има с профилираните предмети, за които са нужни профилирани учебници.

От ГЕРБ оферират измененията да влязат в действие от образователната 2024-2025 година, тъй като съгласно тях Министерството на образованието няма да се оправи с осигиуряването на безвъзмездни учебници за 8-12 клас още от идната година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР