Държавата да дотира болниците, специализирани за кръвопреливане и трансплатация на

...
Държавата да дотира болниците, специализирани за кръвопреливане и трансплатация на
Коментари Харесай

Проект: Държавата да помага на болниците за кръвни продукти

Държавата да дотира лечебните заведения, профилирани за кръвопреливане и трансплатация на стволови кафези – това планува план за законови промени, който към този момент е импортиран в Народното събрание.

Тромбоцитният концентрат е като водата за жадния. Някои заболели имат потребност от преливания непрекъснато, ден след ден. Но доста постоянно кръвта не доближава. Хематологична реанимация се организира единствено в 4 лечебни заведения у нас, само че от Националния кръвен център отхвърлят да им доставят нужните количества.

Всеки ден у нас към 140 заболели имат потребност от преливане на кръв и кръвни артикули, които лечебните заведения заплащат на кръвния център. “Задълженията, които се получават от струпване на кръвни артикули са доста големи”, разяснява хематологът проф. доктор Георги Михайлов.

Болни от левкемия, лупус, склеродермия или таласемия се лекуват в продължение на месеци и години. Ако страната поеме финансовата страна на лекуването в частта му хематологичната реанимация, ще са нужни под 2 млн. лева за следващата година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР