Дарителска кампания събра над 20 000 евро за издигане на

...
Дарителска кампания събра над 20 000 евро за издигане на
Коментари Харесай

Събраха над 20 000 евро за статуя на Фрея

Дарителска акция събра над 20 000 евро за издигане на скулптура на моржа Фрея, който стана звезда на фиорда Осло, само че беше убит от управляващите за предотвратяване на хората, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението да бъде убита 600-килограмовата млада женска от предпазения тип провокира потрес в Норвегия, където тя завоюва сърцата на хората, като се качваше на лодки, с цел да подремне, даже в случай че това означаваше да ги повреди. Дебатът за ориста й се популяризира и отвън границите на кралството.

Кампания в интернет набра 200 000 крони (20 300 евро), с цел да бъде издигната  статуя на моржа. Тази цел беше даже надхвърлена през днешния ден. 

" Убийството на Фрея изпраща извънредно отрицателни сигнали, че Норвегия, и изключително Осло, не са в положение да обезпечат място за дивите животни ", споделя норвежкият уредник на сбирката Ерик Холм на уеб страницата Spleis.no. " Като издигнем скулптура на признака, в който се трансформира Фрея за малко време, ще напомним на себе си (и на бъдещите поколения), че не можем и не би трябвало да убиваме или заличаваме природата, когато тя е на пътя ни ", прибавя той.

Моржовете нормално живеят в още по-северните ширини на Арктика, само че Фрея, наречена на богиня, обвързвана с любовта и хубостта в скандинавската митология, плуваше във водите на норвежката столица от 17 юли.  Тя привличаше прекомерно доста любопитни съгласно управляващите, които предизвестиха, че животното ще бъде евтаназирано, в случай че хората продължат да се доближават прекомерно покрай него или да се къпят с него до степен да го стресират и да се изложат на заплаха.

След като тези указания не бяха спазени, моржът беше убит в неделя.

" Евентуална интервенция по преместването му би била извънредно комплицирана и обвързвана с висок риск ", обосновава се в изказване ръководителят на Норвежката дирекция по риболовство Франк Баке-Йенсен. " Разбираме, че това решение може да провокира известна социална реакция, само че аз съм уверен, че то е единственото вярното. Грижим се за хуманното отношение към животните, само че животът и сигурността на хората би трябвало да са преди всичко. "

Г-н Баке-Йенсен и брачната половинка му споделят, че от този момент са получили смъртни закани. Самият министър-председател Юнас Гар Стьоре съобщи, че решението е " вярно ".

Моржовете се хранят най-вече с безгръбначни, като мекотели, скариди, раци, както и дребни рибки и нормално не са нападателни, в случай че не се почувстват застрашени. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР