Дара Хосровшахи, главен изпълнителен директор на Uber Още по темата

...
Дара Хосровшахи, главен изпълнителен директор на Uber Още по темата
Коментари Харесай

Uber е скрила, че е станала жертва на хакерска атака

Дара Хосровшахи, основен изпълнителен шеф на Uber

Още по тематиката
Uber купува 24 хиляди автомобила от Volvo, които ще направи самостоятелни

Конкуренцията с производителя на безпилотни коли Waymo се усилва
21 ное 2017
Бизнесът в Европа има тласък за консолидация

Риск пред вложителите са високите оценки, при които се подписват покупко-продажбите
15 ное 2017
Uber се приближава до огромна инвестиция от SoftBank

Бившият изпълнителен шеф Травис Каланик и капиталовата компания Benchmark са стигнали до единодушие
13 ное 2017
Много поздрави от бъдещето

Пет HR & мениджмънт провокации, пред които са изправени фирмите и ръководителите
3 ное 2017 Компанията е схванала за офанзива през декември 2016 година и е платила на хакерите 100 хиляди $ за заличаването на откраднатата информация. Uber е скрила от потребителите си и от управляващите, че е станала жертва на хакерска офанзива, която е засегнала имената, електронните пощи и телефонните номера на 57 млн. от пасажерите и водачите на компанията, оповестява Financial Times. Компанията, предлагаща транспортни услуги против възнаграждение, сама призна, че е покрила хакерската офанзива във вторник.

От Uber са разбрали за хакерската офанзива през декември 2016 година, само че вместо да уведомят съответните регулатори или потребителите, с чиито данни е било злоупотребено, компанията е платила на хакерите 100 хиляди $ за заличаването на откраднатата информация. Изпълнителният шеф на компанията Дара Хосровшахи, който пое поста през септември тази година, публично се извини на потребителите на транспортната услуга и изясни, че е почнал следствие по случая незабавно щом е научил.

Откровението

Признанието за хакерската офанзива, която съгласно компанията се е случила през октомври 2016 година, беше съпроводено с публична молба за оставката на Джо Съливан, основен специалист по сигурността на компанията и някогашен шеф на киберсигурността във Фейсбук. " Нищо от това не е трябвало да се случва и аз няма да диря оправдания за него ", съобщи Хосровшахи в известие на компанията.

Публичното съобщаване на новината се случва в внимателен миг за компанията, до момента в който Uber се пробва да завърши инвестиция на стойност от към 10 милиарда $ от консорциум, предвождан от SoftBank. Още повече компанията към момента не може да се отърси от рокадите в управлението й и неподновения й лиценз за опериране на територията на Лондон. Въпреки това Хосровшахи наподобява твърдо решен да се оправи с проблемите. " Въпреки че не мога да изтрия предишното, мога да подсигурявам от свое и от името на всеки чиновник на компанията, че ще извлечем поука от грешките си. Сериозно ще променим метода, по който вършим бизнес ", съобщи изпълнителният шеф.

Мащабната офанзива

Хакерската офанзива е засегнала персоналните данни на 7 милиона водачи, в това число и номера на свидетелствата за ръководство на МПС на към 600 хиляди от тях. В допълнение към това хакерите са извлекли копия на имената, електронните пощи и телефонните номера на към 50 млн. консуматори на платформата. От Uber обявиха, че са уведомили за хакерската офанзива няколко регулаторни служби по света и са се свързали персонално с всички водачи, чиито персонални документи са наранени от пробива.

Въпреки че хакерите не са получили достъп до значима информация като номера на кредитни карти или последователност на пътуванията на потребителите, самият факт, че пробивът в сигурността на компанията краткотрайно е бил затрупан и че за него е обезщетен откуп, може да сътвори редица регулаторни проблеми на компанията, написа Reuters.

Чисто начало

Решението на Хосровшахи обществено да признае пробива в сигурността на компанията отразява желанието на изпълнителния шеф да стартира на чисто ръководството на компанията, като подчертае всички проблеми през първите няколко месеца на ръководството си. Ръководителят, наподобява, деликатно е подбрал и верния миг за новината, до момента в който тази седмица американците честват Деня на благодарността.

Първите назначения на Хосровшахи също са в тази посока. Изпълнителният шеф назначи Тони Уест за основен специалист по правните въпроси на компанията и е наел специалиста по киберсигурността Мат Олсен, някогашен консултант към американските служби по сигурността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР