ДАНС знае кой стои зад конкретните чатботове, свързани с мистериозни

...
ДАНС знае кой стои зад конкретните чатботове, свързани с мистериозни
Коментари Харесай

ДАНС знае кой е поръчал чатбота “Наталия“

ДАНС знае кой стои зад съответните чатботове, свързани с мистериозни позвънявания, заяви шефът на организацията за Национална сигурност Пламен Тончев. 
Прочетете още
Хиляди българи получават позвънявания от Наталия с въпрос от кой град са. Според специалисти по киберсигурност, с които Свободна Европа беседва, зад Наталия евентуално стоят колцентър и гарант на задачата. Тя е да бъде основана база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

Обажданията нормално са от номера на мобилния оператор A1. От компанията споделиха, че ще дават повече информация по тематиката, само че до публицистичното привършване на публикацията такава не пристигна.

От Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) разясниха пред Свободна Европа, че в случай че номерата, които получават позвънявания, не са взети или изтекли от нечия предпазена база данни, а са инцидентно генерирани, няма нарушаване на закона.

" Здравейте, споделям се Наталия "

Разговорът, който така наречен Наталия стартира с пострадалите, нормално стартира по този начин: " Здравейте, споделям се Наталия и се обаждам по отношение на вашата покупка. Бих желала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали? "

По-голяма част от десетките хора, получили позвъняване, живеят в София. Обаждания обаче са получени и във Варна, Габрово, Пловдив и други градове в България. Схемата стига и до българи в чужбина.

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите Наталия наново се е интересувала " в кой град сте ".

Гласът на Наталия и държанието ѝ приказват, че това не е същински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия миг и са споделили къде живеят.

Председателят на ДАНС сподели пред bTV, че службите нямат данни за съответна политическа партия.

ДАНС работи интензивно и по следствието за закононарушения против републиката, предоставено от прокуратурата, след приключването на запис от съвещанието на „ Продължаваме промяната “.

" Работим по постановлението на прокуратурата. Не мога да ви дам информация. Трябва към прокуратурата да се обърнете ", изясни Тончев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР