ДАНС започва проверки по барове и ресторанти. Не се търсят

...
ДАНС започва проверки по барове и ресторанти. Не се търсят
Коментари Харесай

ДАНС проверява заведенията

ДАНС стартира инспекции по питейни заведения и заведения за хранене. Не се търсят обаче съмнителни артикули или търсени лица, а дали заведенията имат антитерористични проекти. Оказва се, че притежателите трябвало да изготвят такива още преди 4 години, заяви Нова тв.

Заведенията са приравнени към гари, летища и национални игрища поради условието да имат антитерористични проекти. Наредбата е от 2017 година, само че първите инспекции за съществуването на такива са почнали едвам неотдавна. Според притежателите обаче тоаа е още една спомагателна административна тежест, която те не одобряват.

„ Ние не сме бизнес, който е построен да изготви антитерористични проекти. Нашата задача е да получите по-вкусна храна и да си тръгнете с усмивка”, сподели Пламен Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията

Според разпоредба, призната от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с потенциал над 200 места, би трябвало да има антитерористичен проект. Мотивите - заканите в последните години и потребността от разработване на механизми за предварителна защита във връзка с местата с огромна централизация на хора.

Заведенията би трябвало да дават антитерористичния си проект на локалната администрация. Такъв би трябвало да имат и други публични институции.

„ Става въпрос не за 500 кв. м., а за 5000 кв. м.разгъната повърхност и не става въпрос за 200 места в заведенията за публично хранене, а за обекти, които могат да бъдат посетени от повече от 200 лица”, съобщи Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и запазване на публичния ред.

Детски градини, учебни заведения, спортни зали - всички те са под контрола на общината и локалната полиция. Проверки се вършат регулярно, твърдят от община Варна.

„ Изготвянето на подобен проект би трябвало да е работа на Министерство на вътрешните работи. Не е за нас това нещо. Ще създадем беля” съобщи Петров.

От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и Министерство на вътрешните работи. Надяват се на разговор и схващане за отпадане на условието сами да си пишат антитерористичните проекти.

Предсрочните избори и промяната на властта забавят разговора сред притежателите на заведения и виновните институции. Дали ще се стигне до митинги - занапред следва да разберем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР