ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си

...
ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си
Коментари Харесай

ДАНС може да стане почти безконтролна

ДАНС ще се опита да стане изцяло безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и опцията да крие информация за сегашните си и някогашните си сътрудници и за сътрудници на прикритие даже от правораздаването. Това ще стане, в случай че Народното събрание утвърди поправките в Закона за Държавната организация " Национална сигурност ", пуснати за разискване в портала за публични съвещания strategy.bg.
Агентите на прикритие са чиновници от ДАНС, които да вземем за пример работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се употребяват за оперативни цели и информация. Те се разграничават от сътрудниците под прикритие, които се внедряват, с цел да събират информация по закона за специфичните разследващи средства, която след това се употребява като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни очевидци.
В претекстовете към законопроекта няма съответни претекстове за какво се постанова организацията да може да отхвърля информация за сътрудниците и сътрудниците си , с изключение на общоприетото " да се подсигурява отбраната на ползите, способите и средствата за придобиване на информация " и оправданието, че по този начин изисквала европейска инструкция. По този метод ДАНС ще отхвърля информация за сътрудници на прикритие , в това число и в случай че тя се изисква от Народното събрание, прокуратурата или даже от съда.
Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на престъпния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че доста нарушители са се сдобили с карти на сътрудници на службите и по този начин по-лесно си вадеха позволение за оръжие и се измъкваха от полицейски инспекции, написа Сега.
С измененията се планува изключение от конкурсното начало за постъпване в организацията във връзка с хора, които са държавни чиновници - освен такива, които работят в Министерство на вътрешните работи, МО, службите за сигурност, само че и в Агенцията по храните или някое министерство да вземем за пример. Единственото изискване е те да дават отговор на условията за постъпване на държавна работа в ДАНС, както и да има документално единодушие на ръководителя на организацията и ръководителя на съответното друго ведомство, откъдето идва лицето. Тази е аргументирана като " усъвършенстване на кадровия асортимент ". На процедура ръководителят на ДАНС ще има изключителното право да сортира хората. Според плана актовете на ръководителя на организацията за подбора на претенденти чиновници, за приемане на чиновници, както и за смяна или преустановяване прикриващите връзки със чиновници, които при осъществяване на служебните отговорности заемат или са заемали длъжности в държавната администрация, не подлежат на обжалване.
При основаването на ДАНС преди близо 10 година имаше опция за привличане на хора от Министерство на вътрешните работи и без конкурс. Тази опция обаче бе лимитирана бързо, откакто стотици фрагменти на вътрешното министерство желаеха да отидат в организацията, тъй като заплатите там бяха тройно по-високи. При държавното управление " Орешарски " бе призната корекция в закона, с която в ДАНС се вля ГДБОП. Дори и тогава имаше тежки изпити и състезания за служителите на реда, които се местят в организацията.
Описаните промени са под лозунга, че се внедрява инструкция на Европейски Съюз за потреблението на резервационни данни на пасажерите за попречване на тероризъм. В България тази информация се обработва от ДАНС. Съкращават се периодите за даването на данните за: датите на резервация, на издаване на билета, на пътуването, имената на пасажера, датата на раждане, адреса и координатите му за връзка, информацията по отношение на заплащането, данните за цялостния маршрут на плануваното пътешестване, пътническата организация, данните от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пасажерите (API данни) и други Промените в закона плануват към този момент да се обработват и данните за екипажите. Практиката сочела, че в осъществяването на терористични закононарушения в редица случаи взели участие и членове на екипажа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР