ДАНС проверява дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение

...
ДАНС проверява дейността на Военен съюз - Българско народно опълчение
Коментари Харесай

Разследват паравоенна организация у нас за пресъпление срещу държавата

ДАНС ревизира активността на Военен съюз - Българско национално опълчение " Шипка ". Главният прокурор я дефинира като притеснителна за националната сигурност и западозря, че е обвързвана с Русия. Лидерът на организацията Владимир Русев сподели пред Българска национална телевизия, че не са финансирани от непозната страна и непрестанно са обект на инспекции, които не са потвърдили нищо.

Българско национално опълчение " Шипка " е обект на инспекция за вероятно осъществени закононарушения срещу републиката.

" Става въпрос за съмнение за възможна активност, която опонира на българското законодателство и Конституция, и която пази вероятно непознати национални ползи ", съобщи основният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев съобщи, че сдружението е проверявано и по време на мандата на Сотир Цацаров и към този момент е имало искане за изтриване на регистрацията му. Според Гешев активността на БНО " Шипка " е притеснителна за националната сигурност.

" Ние няма да допуснем зловредно съветско въздействие в България, което вреди освен на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни сътрудници ”, сподели Иван Гешев.

БНО " Шипка " е част от " Войнски съюз – Васил Левски ". От материалите, оповестени в обществените мрежи излиза наяве, че двете организации поддържат проруска реторика и организират учения с оръжие на своите симпатизанти. Справка в интернет демонстрира, че БНО Шипка се съставлява от Владимир Русев, който от години популяризира видеа с тайни теории против НАТО и Европейски Съюз. По време на пандемията Русев се афишира и против имунизацията.

Русев съобщи, че научава от медиите за инспекцията и добави, че съюзът е регистриран като Неправителствени организации. Основната му цел била да отстоява правата и обществените действия на някогашни сегашни военни и служители на реда. От БНО,,Шипка " изясняват фрагментите, на които се виждат оръжия и упражняване на бойни спортове, като курсове по оцеляване. Там организацията раздава и осведомителни материали.

" На тези занятия, които организираме на популацията, с цел да го подготвим, в случай че вероятно има въоръжена експанзия против страната, злополучие, да може незабавно да бъде мобилизирано и да взе участие, ние раздаваме на всички участници тези документи ", сподели Владимир Русев, член на УС БНО " Шипка ".

Според Русев става въпрос за еърсофт оръжия, които се употребяват за симулация.

" След което следва приучване на всички, които са взели участие. Започват разпити дали приготвят прелом, но желаят ли да вземат участие и прочие. Това са 15 години, в които се подават такива сигнали. " Искано е и закриването ни от БХК и,,Отворено общество ". За тези години сме имали многократни обиски. Над 40 проверки и нищо не съумяха да изровят ", съобщи Владимир Русев, член на УС БНО,,Шипка ".

От сдружението отхвърлят да са паравоенна организация, която получава финансиране от други страни.

Сдружението попада в полезрението на специалистите по сигурност при разбор на рисковете от десен радикализъм в Югоизточна Европа, споделя ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов.

" За БНО Шипка знаем, че имат връзки с немски, английски организации, както и с лица и организации от Русия, откъдето са получавали помощ при образованието. Знаем за лице, което е било в съветските специфични служби, което и дошло в България за подкрепяне на подготвителната активност. Знаем за английски лица, които са подпомагали посредством дарения на униформи и други материални средства, а като цяло финансирането се набира от разнообразни източници, в това число и членски импорт ", съобщи Йордан Божилов - ръководител на Софийския конгрес за сигурност.

Изследване на немското вътрешно министерство демонстрира, че закононарушенията основани на десни идеологии, гравигиращи към фашизма и религиозната непоносимост, се усилват. Данните демонстрират, че напоследък от ден на ден младежи са привлечени към сходни организации.

" Не изключвам по отношение на рецесията в Украйна да се засилват извънредно десни организации такива, които симпатизират на Русия на Путин. Ето за какво е значимо да имаме доста добра предварителна защита и разбор на обстановката. Да се работи с младежите ", съобщи Йордан Божилов.

Името на БНО " Шипка " нашумя през лятото на 2016 година, когато симпатизанти на организацията нанесоха побой в Бургас на протестиращи против визитата на близкия до Путин мотористки клуб " Нощните вълци ". Три години по-късно Бургаският областен съд осъди трима души за побоя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР