ДАНС предупреди депутатите за възможно увеличение на цената на природния

...
ДАНС предупреди депутатите за възможно увеличение на цената на природния
Коментари Харесай

ДАНС предупреждава за социално напрежение заради възможно поскъпване на газа

ДАНС предизвести депутатите за допустимо нарастване на цената на природния газ и повишение на общественото напрежение с претенции за удължение на държавните обезщетения, каквито поръчки към този момент имал бизнесът. Това регистрира ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност “ Пламен Тончев , който бе изслушан в границите на плануваното изключително пленарно съвещание във връзка със спрения природен газ от страна на " Газпром ". Изслушването е по искане на ПГ ГЕРБ-СДС.

Тончев съобщи, че " несвоевременното обезпечаване на различни източници и трасета за доставки ще повлияят директно върху повишението на цените на потребителите, като изключително уязвими са производствата с непрестанен режим ".

„ В тази връзка може да се чака ескалиране на общественото напрежение и претенции, каквито към този момент има и измежду бизнеса за увеличение и удължение на държавните обезщетения “, уточни Тончев. По думите му в изискванията на повишаваща се инфлаци я финансирането на сходни ограничения ще наложи доста увеличение на външния дълг .

От ДАНС рапортуват, че евентуално времето за оповестяване на съветските условия за заплащане в рубли и предприемане на следващи дейности за прекъсване на доставките при неспазването им, е подбрано „ авансово от съветските управляващи “ – тъй че първите заплащания да бъдат за България и Полша. Председателят на ДАНС напомни и хронологията на връзката сред „ Булгаргаз “ и съветския „ Газпром Експорт “.

Той уточни, че на 13 април, с решение на Министерския съвет на „ Булгаргаз “ са дадени инструкции да не подхваща дейности за осъществяване на изискванията на „ Газпром Експорт “ за възнаграждение на газа в рубли и да продължи с заплащанията, както е заложено в контракта. Той напомни, че българското сдружение е изпратило писмо с искане за обяснение на новите условия за разплащане. Отговорът от „ Газпром Експорт “ пристигнал на 22 април, когато българското сдружение е осведомено, че бъдещи заплащания при досегашните условия на контракта към този момент били невъзможни. На 26 април е изработен опит за предплатено заплащане към „ Газпром Експорт “ в щатски долари по фактура за декларирани количества за месец май, заплащането не е утвърдено. По фактурата не е посочена банкова сметка, категорично е маркирано, че заплащането следва да се извърши според указа на президента на Руската федерация, уточни ръководителят на ДАНС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР