ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното

...
ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното
Коментари Харесай

ДАНС отне допуска до тайни на зам.-шефа на Бюрото за СРС

ДАНС лиши достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за надзор на СРС-та Георги Гатев.

Това става по искане на прокуратурата, която педи няколко заяви, че член на Бюрото се е срещал с подсъдими и обвинени магистрати и ги е съветвал по какъв начин да подадат молба за инспекция били ли са подслушвани.

Според закона Гатев може да апелира решението на ДАНС и пред Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Тя от своя страна, откакто направи инспекция по случая, може да удостовери решението или да го отхвърли.

В случай, че Гатев остане с лишен допуск до секрети, той може да апелира пред Върховния административен съд.

Председателят на Бюрото Бойко Рашков отхвърли коментар по тематиката.

Самият Гатев към този момент отхвърли да е нарушил закона.

"Трябва да си доста елементарен като правист, с цел да не схванеш, че няма нарушаване. В Бюрото не можем да разберем какъв е казусът. Изненадани сме ", сподели той.

По мотив информацията, че се е срещал с трима обвинени магистрати, Гатев сподели, че в Бюрото ходели десетки хора, някои обвинени и подсъдими, в това число и депутати с висящи каузи. Всички имали потребност от помощ, тъй като не знаели по какъв начин да попълнят заявките.

За изказванието, че е срещал с магистрат в заведение, той сподели, че това е било кафенето до Съдебната палата по обяд, където се видели инцидентно и не са се крили.

Георги Гатев е един от известните столични юристи, който защитаваше даже медиците ни в Либия по СПИН-делото. Той е и някогашен член на Висшия правосъден съвет.

В понеделник стана известно, че прокуратурата предлага на ДАНС да бъде лишен достъпът до класифицирана информация на член на бюрото, тъй като е помагал на обвинени и подсъдими магистрати да сформират недоволство против службата му. А магистратите, на които е помагал, съгласно държавното обвиняване са варненският арбитър Светлозар Георгиев, който е обвиняем за напън над сътрудник. До процеса се стигна, откакто магистратът бе подслушван поради дело, по което е бил съдия-докладчик, против предприемача и водач на "Воля " Веселин Марешки.

Както и плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе упрекнат поради присъединяване в незаконна група, за чийто началник държавното обвиняване уточни Камен Балбузанов-Куката. Третият случай, в който съгласно прокуратурата Гатев е помагал нерегламентирано на магистрат, визира пловдивския прокурор Росен Каменов, за който има предложение за дисциплинарно уволняване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР