ДАНС и полицейските органи са задържали двама терористи на територията

...
ДАНС и полицейските органи са задържали двама терористи на територията
Коментари Харесай

ДАНС хванала двама терористи, отблъснала хиляди

ДАНС и полицейските органи са задържали двама терористи на територията на страната, единият от които бил земляк, за който имало информация, че е влезнал в редиците на джихадистката организация " Ислямска страна ", излиза наяве от годишния отчет на Агенцията за 2021 година При двете спецакции е бил закопчан и белгиец с марокански генезис, а общият брой на чужденците, за които са били приложени насилствени ограничения в резултат на работата на разузнавачите, са 19.

С черен щемпел за достъп до България пък са се сдобили общо 193 души през предходната година. От ДАНС регистрират, че въпреки през 2021 година да не са получавани данни за подготовка на терористична офанзива на наша територия или против ползите ни отвън рамките на страната, както и за оказване на логистична поддръжка на бойци терористи за подготовка на нахлуване, продължава да има  потенциална опасност от терористичната активност.

Тя произтича основно от допустимо прекосяване и/или определяне у нас на свързани с терористични структури лица, проникващи посредством мигрантските потоци.

" Не може да се изключи вероятността такива лица да се открият трайно в страната, за набиране на почитатели, подготовка на нахлуване и разпространяване на джихадистка агитация. Рисков фактор съставляват опитите за разпространяване на нетрадиционни форми на ислям, които могат да доведат до радикализация на обособени лица и въвличане в терористична активност в страната или чужбина. Заплаха за националната сигурност може да възникне и от краткотрайно пребиваващи у нас непознати жители или българи, прекарали известно време зад граница и осъществили контакт с радикализирани лица.

Остава и рискът при атентати в други страни да бъдат повредени животът и здравето на намиращи се там по разнообразни мотиви български жители ", написа още в отчета на сътрудниците.

През 2021 година са осъществени 6208 инспекции, вследствие на което не е позволено прекосяването през наша територия на лица от тази рискова категория - вербувани от джихадистки групировки. 

Интересни са сведенията на Агенцията за политическия екстремизъм у нас - съгласно ДАНС най-значима остава организацията на крайнодесните, провеждащи и участващи в Луков марш. Според информацията от " Черни връх " обаче дейностите им са лимитирани и не съставляват особена заплаха. Не по този начин се квалифицират крайнолевите обаче: 

" През 2021 година пропагандната активност на крайнолевите и анархистки обединения в България остава обвързвана най-вече с изявления в обществените мрежи и интернет, ориентирани против политики на НАТО и Съединени американски щати. Последователите на крайните идеологии от левия набор вършат опити да се възползват от генерираното публично напрежение, обвързвано с противоепидемичните ограничения, за задачите на личното си разпространение. Периодично обособени членове и групи от почитатели вземат участие в извършени протестни демонстрации против противоепидемичните ограничавания в разнообразни обитаеми места в страната ", написа категорично в отчета на ДАНС. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР