ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на председателя на

...
ДАНС е отнела достъпа до секретна информация на председателя на
Коментари Харесай

ДАНС е отнела достъпа на Цацаров до секретна информация

ДАНС е лишила достъпа до секретна информация на ръководителя на антикорупционната комисия и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров. Това заяви персонално министър председателят Кирил Петков в изявление за бТВ. Достъпът е лишен в резултат на направена инспекция за надзор за надеждността му. Срещу шефа на КПКОНПИ се води и следствие от ДАНС

Той допусна, че неофициалната информация за оставката на Цацаров отпреди ден е съпвадение. " В противоположен случай това значи, че той е знаел авансово ", сподели Петков.

Отнемането на достъпа до класифицирана информация е остарял способ на ДАНС за реализиране на промени в разнообразни институции. През предходната година стана ясно, че през 2019 година е бил лишен и достъпа до секретна информация на Бойко Рашков, който беше началник на Бюрото за надзор на СРС и претендент за втори мандат за позицията. Достъп на Рашков бе лишен без претекстове.

Няма нищо инцидентно, че преди три години точно Цацаров и ДАНС съумяха да сменят от Бюрото за надзор на СРС неуместния им адв. Георги Гатев, който беше заместник-председател в институцията.

Приветствам службите

„ Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – би трябвало да демонстрират решителни действия; всеки пък, когато виждат нарушаване на закона, би трябвало да работят, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона “, сподели министър председателят.

По думите му данните са събирани „ дълго време “, само че е класифицирана информация по кое време е почнало следствието и какво тъкмо е било намерено.

Отнетият допуск до класифицирана информация не значи непосредствено освобождение на Цацаров от КПКОНПИ, само че по думите на премиера това „ прави неговата работа в някаква степен невъзможна “.

Преди ден Цацаров изненадващо разгласи, че ще напусне поста си до 1 март.

" Ще желая да бъда освободен от тази служба, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния доклад за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този доклад ще приказват повече от празните политическите заявления и обвинявания. Разбира се, ще разглася ясно и претекстовете за оставката си ", сподели някогашният основен прокурор.

Той стана началник на КПКОНПИ през декември 2019 година след оставката на предходния шеф Пламен Георгиев, който бе организиран като консул във Валенсия.

Мястото на Цацаров в правосъдната система се пази и след 1 март Цацаров той може да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. За тази работа не му би трябвало категорично разрешение за достъп до класифицирана информация, тъй като магистратите го получават автоматизирано по закон.

„ За мен това, че нямаме същински съществени каузи за корупция на високите етажи на властта, демонстрира безусловно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български жители се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е мощно негативна “, разяснява Кирил Петков.

Оставка за Гешев

Премиерът акцентира, че мнението му за основния прокурор Иван Гешев съответствува изцяло с това на ръководещата коалиция, която с декларация в Народното събрание през днешния ден оставката на шефа на държавното обвиняване

„ Вече доверието – очевидно и на ръководещата коалиция, и моето персонално, както и на огромна част от българския народ, към този момент е сведено просто до обстоятелството, че най-хубавият акт е да си подаде оставката. Никой не има вяра, че прокуратурата работи, както би трябвало да работи. Има голямо равнище на съществени незаконни действия, които към момента не са били обект на наказателни и на неоправдателни процедури “, съобщи министър-председателят.

Той е уверен, че Народно събрание ще работи по законодателни промени, „ с цел да дадем нов образ на българската прокуратура “.

Има някаква схемичка

“Зад оставката на Сотир Цацаров като началник на КПКОНПИ несъмнено стои някаква схемичка, договорка, или какво ли не “, разяснява по-рано адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио “ пред “Денят с Веселин Дремджиев “.

Хаджигенов обвърза оставката на Цацаров с гласуването на Висшия правосъден съвет за ръководител на Върховния касационен съд, където единствен претендент е висшата съдийка Галина Захарова.

“Ако представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и по този начин нататък неодобряват избора, това ще бъде сериозен знак и пояснение за оставката на Цацаров. Предполагам, че затова Цацаров разгласи оставката си през днешния ден. Познавайки го, наложително има гнусна подмолна договорка ", разяснява Николай Хаджигенов.

Преди ден “24 часа “ заяви неофициалната информация, че Цацаров ще напусне антикорупционната комисия от 1 март. Това се случва на фона на желанията на ръководещата коалиция да преструктурира КПКОНПИ и апелите към Цацаров да напусне. Малцина обаче са очаквали Цацаров да се вслуша в апелите и в действителност да напусне. Той може да се върне в правосъдната система като висш прокурор, само че има доста по-голям стаж като арбитър и ръководител на Пловдивския областен съд.

Хаджигенов разказва Цацаров като върха от поредицата отвратителни основни прокурори и е посочил какъв не би трябвало да е един основен прокурор.

" Тук, несъмнено, изключвам Гешев, който е отвън всевъзможни ранглисти. Най-видимият грях на Цацаров е точно Иван Гешев ", сподели адв. Хаджигенов.

В същото предаване Ивайло Мирчев от " Демократична България " разяснява, че с оставката си Цацаров желае да избяга от отговорност.

" Няма да позволим това да се случи ", закани се депутатът от " Демократична България ". Той сподели, че измененията в КПКОНПИ са били планувани да се случат през март, тъй че с оставката си Цацаров действително не е трансформирал нищо.

По въпроса за промяната в прокуратурата Мирчев сподели, че през февруари в Народното събрание ще бъдат импортирани измененията, засягащи държавното обвиняване и Висш съдебен съвет.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия сподели, че решението на Цацаров няма да спре новото болшинство в Народното събрание да направи качествени промени в КПКОНПИ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР