ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на двама висши

...
ДАНС е отнела достъпа до класифицирана информация на двама висши
Коментари Харесай

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на двама висши служители на Президентството

ДАНС е лишила достъпа до класифицирана информация на двама висши чиновници на Президентството. Това излиза наяве от известие, оповестено на страницата на службата. Става дума за чиновници с букви И.М. и П.У. 
Зад буквите П.У. най-вероятно се крие името на Пламен Узунов , чийто кабинет в Президентството сега се претърсва от Военно-окръжна прокуратура и Спецпрокуратурата.
Вторият с лишен достъп до квалифицирана информация се допуска, че е Илия Милушев – консултант на президента по сигурността и защитата.
Ето и самото известие:
" Нa 9 юли 2020 година, въз основа реализиране на законово регламентираните функционалности на Държавна организация „ Национална сигурност ”, са връчени Отнемане на позволение за достъп до класифицирана информация до равнище „ Строго секретно “ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до равнище „ Строго секретно “ на лицето П.У.

Лицата са висши чиновници в Администрацията на Президента на Република България.

В хода на реализиране на законово регламентираните функционалности на ДАНС, за същите лица са добити данни за ненадеждност от позиция на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за отбрана на класифицираната информация. "
В Президентството сега тече акция на Специализираната прокуратура, а от Габрово основният прокурор съобщи, че се претърсват два кабинета.
" Доколкото съм осведомен, се организират дейности по претърсвания и изземвания в два кабинета в постройката на президентската институция. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в Габрово, където сега тече профилирана акция против битовата престъпност. Единият кабинет се употребява от консултант на президента, а другият се употребява от негов секретар, заяви още Гешев.
Тези дейности са по две досъдебни производства - едното е по произвеждане, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото произвеждане се следи от прокурори от Спецпрокуратурата и се касае за незаконно съдружие за търговия с въздействие (бел. ред. – производството, обвързвано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов), сподели още обвинител номер едно.
Гешев заяви, че се претърсват два кабинета в президентството
От Президентството приканиха прокуратурата да изясни дейностите си с малко изказване: " Днес в 09:00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за отбрана на очевидците и поемни лица са показали предписание от Софийски боен съд и определение от Специализирания углавен съд за претършуване на кабинети в президентската институция. Информация за дейностите си дължи на обществото прокуратурата ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР