ДАНС да има достъп до данните на Министерство на образованието

...
ДАНС да има достъп до данните на Министерство на образованието
Коментари Харесай

ДАНС да има достъп до данните на ученици, студенти и децата в детските градини, предлага МОН

ДАНС да има достъп до данните на Министерство на образованието и науката за възпитаници и студенти и децата в градини. Това излиза наяве от план, оповестен за публично разискване.

ДАНС работи със случаи, които се отнасят до националната сигурност, за предварителна защита на тероризъм и предварителна защита на радикализацията и до този миг също е имала достъп до нашите осведомителни масиви по такива проблеми. Разликата в това, което се предлага сега и това, което беше до момента е, че досега достъпа до тези данни беше децентрализиран, беше на хартия, в известна степен безотговорен, тъй като всеки можеше да се обади, в която и да е просветителна институция и надлежно да изиска тази информация, всеки чиновник на ДАНС. Разликата в този момент е, че бихме имали строго следен, централизиран електронен достъп. Това сподели в утринния блок на БТВ „ Тази заран " Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

Концепцията за отбрана на персоналните данни, концепцията още откогато се основава това законодателство, не е да ограничи, да забрани достъпа до персонални данни, които се събират. Концепцията е да се събират от хората, от жителите тъкмо толкоз персонални данни колкото са нужни някой да си свърши работата. Това сподели от своя страна Фани Давидова, правист и специалист по отбрана на персоналните данни. Абонаментния достъп до осведомителни фондове, по метода по който е очакван този достъп в инструкцията, просто е неприемлив. Не може нито Министерство на вътрешните работи, нито ДАНС, нито даже Господ, да имат абонаментен достъп, без да сочат претекстове, без съответен случай, до осведомителни фондове на което и да е министерство, добави Давидова.

Като общество всички ние се борим и се оплакваме, че електронното държавно управление не е добре развито, че не се оправяме добре с това. Сега сега имаме една опция, бих споделил даже да се улесни работата на МОН, тъй като тази система даже в член 8 на плана е написано, че разноските за това нещо ще бъдат покрити от ДАНС - тази система може да бъде направена по метод, по който всеки един, който е достигнал до подобен достъп, да има лог, да има позволение, да има един режим, който се знае кой, по кое време и по каква причина. Това сподели от своя страна Васил Николов, ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР