Дано не е прекалено оптимистична заявката, че Бюджет 2022 може

...
Дано не е прекалено оптимистична заявката, че Бюджет 2022 може
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Промяна в данъците няма да има

" Дано не е прекомерно оптимистична поръчката, че Бюджет 2022 може да е подготвен до края на януари. Бюджетът е най-голямата политика, само че механически нямаме време ". Това сподели пред  Димитър Манолов, КТ " Подкрепа " и ръководител на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Утре той ще взе участие в Националния съвет за тристранно съдействие с тематика " Данъци ".  По думите му промяна в налозите няма да има, а " разказът за дълга не е толкоз заплашителен и не е правилен ". 

" За да излезе сметката, могат да се понижат харчовете, само че това постоянно е за сметка на тези, които имат минимум. Другият метод е да се появят нови средства - от задължения или от налози ". 

В предаването " Неделя 150 " Манолов съобщи решителност, че минималният застрахователен приход и оптималният застрахователен приход би трябвало да бъдат обвързани с формула, в която да бъдат вкарани междинната работна заплата или осигурителният приход:  

" Друг е въпросът дали би трябвало да има оптимален застрахователен приход. Той беше въведен, когато скалата на облагане на приходите беше прогресивна. Имаше опция за балансиране на изземането през налози и осигуровки, само че в този момент е регресивно, тъй като процентът, който се удържа от приходите, е идентичен за всички приходи, само че от един приход нататък не се събира осигурителна вноска. Тогава изземването от налози и осигуровки става регресивно ". 

Според него компенсиране на приходи поради повишаващи се цени не е добър метод.  " Процесът ще продължи да се задълбочава. Предвиждам цените на стандартната енергетика да прескочат цените на силата от възобновими източници, с цел да се случи едно нещо. Затова доста хора няма да могат да си заплащат сметките. Това изисква специфичен диалог и специфична тактика... Цените на електрическа енергия за рандеман на вода, които признава КЕВР, са десетина пъти по-ниски от цените, които заплащат. ВиК сдруженията могат да теглят заеми, с цел да си избият парите. КЕВР би трябвало да предприеме незабавни ограничения ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР