Данните за инфлацията на Националния статистически институт не са и

...
Данните за инфлацията на Националния статистически институт не са и
Коментари Харесай

Председателят на НСИ: Данните за инфлацията не са манипулирани

Данните за инфлацията на Националния статистически институт не са и няма по какъв начин да бъдат манипулирани. Това съобщи изрично ръководителят на Национален статистически институт Атанас Атанасов по време на чуване в Народното събрание в сряда. Той беше извикан в Народното събрание по искане на „ Възраждане “, съгласно които е допустимо регистрираната инфлация да не е действителната.

Атанасов изясни, че Национален статистически институт предстои на ежемесечни инспекции от Евростат и специалистите прецизно следват статистическата доктрина и процедура.

„ Първата гаранция е, че Националният статистически институт прецизно следва статистическата доктрина и процедура, която е освен одобрена в България, освен одобрена в Европейския съюз, само че и международна такава. Ние сме подложени на ежемесечни инспекции. Инфлацията, в това число хармонизирания показател на потребителските цени, се ревизира детайлно от Евростат “, изясни Атанасов.

Той акцентира, че данните не се разгласяват на уеб страницата на Евростат преди да бъдат детайлно тествани от самата институция.

„ Националният статистически институт няма да си разреши да разгласява каквито и да било данни без да е сигурен в качеството на тези данни. Още повече за чувствителни данни, каквито са данните за инфлацията в България “, уточни ръководителят на Национален статистически институт.

Според него всеки може да ревизира данните за цените на следените над 800 артикули и самичък да пресметна % инфлация.

„ Абсолютно изрично отхвърлям да е оказван върху мен напън да трансформирам или манипулирам по какъвто и да било метод статистическите данни на Националния статистически институт в каквато и да било област, още по-малко в региона на инфлацията “, акцентира Атанасов.

Председателят на Национален статистически институт посочи още, че в никакъв случай в историята на Национален статистически институт не е имало случай на манипулиране на данни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР