Данните за 1-во тримесечие на тази година сочат, че само

...
Данните за 1-во тримесечие на тази година сочат, че само
Коментари Харесай

1.8% е делът на цигари без платени данъци за първото тримесе...

Данните за 1-во тримесечие на тази година сочат, че единствено 1.8% от цигарите са били без български акцизен бандерол, което е с 0.7 процентни пункта по-ниско от 4-тото тримесечие на 2020 година, а в съпоставяне със същия интервал на 2020 година равнището се резервира същото. С тези данни България продължава да държи извънредно ниски равнища на незаконна търговия с цигари, което демонстрира, че институциите са постигнали резистентен триумф в битката против контрабандата. Постъпленията от данък от тютюневи произведения за 2020 година съставляват 52% от общите приходи от акцизи от всички акцизни артикули и са на рекордното равнище от почти 2,8 милиарда лева

Въпреки усложнената епидемиологична конюнктура през 2020 и 2021 година, изследването за равнищата на противозаконна търговия с цигари посредством събиране и разбор на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се организира у нас от 2007 година без спиране, продължава да се организира, а тютюневите компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “ оповестяват регулярно данните.

Опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани и оценени в границите на проучването през 1-вото тримесечие, демонстрират сравнима с предходните интервали наклонност – измежду тях са опаковки, обозначени за безмитна търговия, или с незнайни марки от вида illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са основани само за нелегално разпространение) и имитации на известни интернационалните марки. Запазва се и наклонността едни и същи марки да остават водещи по дял на противозаконния пазар. Болшинството от продуктите, фалшифициращи известни международни марки, имитират опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предизвестия на гръцки език.

Резултатите демонстрират, че в главната извадка от 20 града през първото тримесечие на 2021 година има два града с нулево равнище на ползване на противозаконни цигари – Стара Загора и Габрово, а в Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград делът на цигарите без бандерол е над междинното за страната, което заслужава внимание от страна на контролните органи.



Сред спомагателните градове, които се наблюдават отвън главната извадка, се регистрират понижения, като има два града с нулев дял на противозаконния пазар – Димитровград и Сандански, и в Свиленград е регистрирано доста намаляване по отношение на четвъртото тримесечие на предходната година:



Компаниите от „ Инициативата против противозаконната търговия “ имат вяра, че поставеният фокус от институциите върху битката с контрабандата дава дълготрайни резултати, в това число и в усложнената епидемиологична конюнктура, с което сполучливо се пази легалния пазар в страната и приходите от акцизи в бюджета. Поддържането и отсега нататък на постигнатите ниски равнища на незаконната търговия дружно с обезпечаване на предвидимост в регулаторната и фискална среда са основни за стабилността на легалния пазар и събираемостта на приходите.

* “Инициативата за битка с противозаконната търговия “стартира през 2010 година В нея вземат участие Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД, като нейна съществена цел е да подкрепя правоприлагащите органи в България в битката против противозаконната търговия с цигари посредством продан на данни и други действия. Проучването се разпорежда на самостоятелна изследователска организация от 5-те тютюневи компании, които са част от „ Инициативата за битка с противозаконната търговия с цигари”и се реализира годишно за последните 10 години по метода на разбор на празни опаковки от цигари, събирани в 20 огромни града на страната с над 47% от популацията в България. В допълнение, противозаконното ползване се мери и в някои по-малки градове, резултатите за които също се показват настрана за всеки от тях. В резултат на разговора сред фирмите, Министерството на финансите и Агенция Митници се възнамеряват и спомагателни взаимни начинания, свързани с битката с противозаконната търговия с тютюневи произведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР