Данните в световен мащаб показват, че над 8 милиона души

...
Данните в световен мащаб показват, че над 8 милиона души
Коментари Харесай

Пулмолог: Няма безвредно пушене

Данните в международен мащаб демонстрират, че над 8 милиона души годишно умират от тютюнопушене. Всички устройства вредят, няма безвредно пушене. Това сподели пулмологът и експерт по вътрешни заболявания доктор София Ангелова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тя означи, че статистиката демонстрира, че девойките на 15-годишна възраст в България са преди всичко по пушене в Европа, а момчетата са на второ място след Хърватия. Специалистите са разтревожени и от необятната приложимост на електронни устройства. " Последният отчет от Националния институт по публично здраве демонстрира, че огромна част от пушещите бездимни устройства са във възрастта сред 20 и 35 години. Вкъщи бездимни устройства пушат 44,7%, а в заведенията – 36,5%. Данните на здравната просвета потвърждават, че няма безвредно пушене. Всички повреждат, изключително подрастващите, когато организмът не е изцяло построен “, съобщи експертът. 

Мит е, че бездимните устройства не вредят, съобщи доктор Ангелова. В пълнителя на електронната цигара се съдържа пропиленгликол и глицерин, които се поддават на термогенна деградация. " В резултат се откриват и са потвърдени токсични субстанции. Едно от тези токсични субстанции е акролинът. Той води до парализиране на самите реснички, които очистват белия дроб и са част от защитните механизми. В края на пушенето акролинът става 8,6%, което значи, че осем пъти по-високо количество се отделя въз основата на по-дългото нагряване на батерията “, изясни експертът.  

Всеки организъм има друга сензитивност към тютюневия пушек и към токсичните субстанции. " Този човек, който е мощно сензитивен към токсичните субстанции, дали от бездимната или стандартната цигара, може да се разболее. Имам пациенти, които пушат малко време, и към този момент имат развита хронична обструктивна белодробна болест и такива, които пушат доста по-дълго време, само че нямат развита такава “, означи доктор Ангелова.  

Токсичното влияние върху кръвоносните съдове се показва в кървене от белия дроб, кръвохрачене или кървене от венците, изясни експертът. 

Кампанията " Живот без тютюнев пушек “ тази година е обвързвана с дарителска акция за възобновяване на храм " Свети Мина “ в регион " Слатина “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР