Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване,

...
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване,
Коментари Харесай

Сова Харис: ГЕРБ-СДС , ПП+ДБ , БСП е пета, Левицата - 4.1% и Янев- 3.9%

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от СОВА ХАРИС в интервала 18-24 март 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

Когато доверието към дадена политическа мощ надвишава степента на подготвеност да се гласоподава за нея, споделяме, че тази партия има атмосфера, т.е., има опция да усилва своята електорална поддръжка. В актуалното проучване записваме, че партиите, които получават най-високо доверие, са двете най-значими политически сили у нас: ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%). Трябва да отбележим обаче, че доверието съвсем съответствува с готовността да се гласоподава за тях. Атмосферата им се е свила до твърдото ядро от гласоподаватели. Ако са налични политически субекти с непосредствен профил, е допустимо доверието да се трансферира и от гласоподаватели, за които първи избор е друга групировка. Например, сключването на предизборна коалиция сред Политическа партия и Демократична България води до това, гласоподаватели на едната групировка да показват доверие и към другата. Когато предвиждаме изборния резултат, би трябвало да отчитаме и този резултат. Резултатите от проучването демонстрират, че партиите от второто равнище съгласно електоралната поддръжка имат по-голяма опция да притеглят нови гласове. Доверие, надвишаващо каузи на гласуващите за тях, получават Демократична България (14,5%), Български напредък (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие евентуално има и сред Българска социалистическа партия (11,8%) и «Левицата!» (9,6%). При ляво насочените обединения също има капацитет за напредък. Доверието към Вътрешна македонска революционна организация (7,8%) демонстрира, че симпатизантите им още не са ги не запомнили, само че че партията е изгубила новост в съответната обстановка. Коалиция «Заедно» (4,2%) се постанова измежду претенциозната градска среда, което е гаранция за позитивна наклонност вбъдеще, само че към момента е незнайна измежду по-широките пластове от популацията. Рестартът на Национална движение „Симеон Втори" (2,1%) към този момент е съвсем неосезаем.

Резултатите от проучването демонстрират, че не би трябвало да чакаме прилив на гласоподаватели в резултат на предизборната акция. 42,4% от всички гласоподаватели декларират, че сигурно ще гласоподават на идните на 2 април парламентарни избори. Това значи, че до урните се чака да отидат сред 2,7 и 2,8 млн. души. Според направените заявки, най-голяма поддръжка се чака да получи обединението ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я обединението ПП-ДБ с непосредствен резултат от 24,6%. Този резултат не доближава сбора на подадените по настрана за двете партии гласове на последните парламентарни избори. Очертава се оспорвана битка и за третото място сред Движение за права и свободи (12,8%) и Възраждане (12,6%). За Българска социалистическа партия с 7,8% можем да заявим, че сигурно ще влезе в идващия парламент, само че на неуютното за до неотдавна водеща групировка пето място. Регистрираните резултатит демонстрират, че «Левицата!» (4,1%) е напът да прескочи изборната преграда. Съвсем покрай тази опция е и «Български възход» (3,9%). Засега наклонността и на двете обединения се обрисува като позитивна. Според проучването, не по този начин стоят нещата с «Има подобен народ» (2,9%). Дали заради непокрити упования или поради отделянето на водещи специалисти от тази партия в нов политически индивид, трендът при тях е в отрицателна посока. Вероятно за сметка на това коалиция «Заедно» отбелязва наличие, което, въпреки и да е надалеч от бариерата за влизане в Народното събрание, получава доверие, което надвишава 4те %.

В хода на акцията стават ясни и претекстовете, които стоят в основата при оформяне на политическата поддръжка от гласоподавателите. Според публичното мнение, най-сериозният проблем пред страната сега е инфлацията. На второ място са високите цени и спекулата към тях. На трето място се показва ръководството на страната в изискванията на политическата рецесия. Като важен проблем се прави оценка и корупцията. Отношението към войната в Украйна се обрисува като декор, а проблемите в опазването на здравето и правосъдната система са сложени на назад във времето.

Едва 20% от гласоподавателите смятат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи устойчиво ръководство, което ще ни преведе през рецесията. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са съвсем три пъти повече – 57,7%. С неналичието на оптимизъм можем да си разбираем и ниския интерес към политическите процеси.

По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна публичното мнение е още по-категорично: 17,8% са «за», до момента в който срещу са 65,8%. Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на Президента следва настройките на болшинството от българското общество. Това се удостоверява и от отговорите на въпроса «Как би трябвало да се контролират връзките сред България и Русия в по-далечно бъдеще?». Крайните позиции се застъпват от два съвсем равностойно дяла – Българсия да се държи на допустимо най-голяма отдалеченост (22,5%) против това България да се разгласи срещу глобите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, съгласно която България би трябвало да съблюдава глобите като предан сътрудник, само че и да поддържа връзки като с непосредствен комшия в района.

Споровете към приемането на промените в Изборния кодекс разколебаха увереността на гласоподавателите в коректността на изборния развой. Все отново поголямата част от хората – 48,8% - чакат, че служебното държавно управление ще обезпечи условия за провеждането на почтени и демократични избори. Скептично настроените с 22,9%. Можем да се надяваме, че изборната администрация и този път ще бъде над политическите прострастия и още веднъж ще си свърши добре работата.

Васил Тончев

1. ИМАТЕ ЛИ ДОВЕРИЕ НА СЛЕДНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ? (%)

Имам доверие

Нямам доверие

Не мога да преценява

Коалиция „ ГЕРБ-СДС “

19,3

71,7

9,0

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

17,5

72,1

10,4

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

14,5

73,9

11,6

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

13,9

66,6

19,5

ВЪЗРАЖДАНЕ

13,0

76,4

10,6

Българска социалистическа партия

11,8

77,9

10,3

Коалиция „ ЛЕВИЦАТА! “

9,6

76,5

13,9

Вътрешна македонска революционна организация

7,8

79,6

12,6

ИМА ТАКЪВ НАРОД

7,4

80,7

11,9

Движение за права и свободи

6,7

85,7

7,6

Коалиция „ ЗАЕДНО “

4,2

54,8

41,0

Национална движение „Симеон Втори"

2,1

75,7

22,2

2. ДОКОЛКО съдебна техническа експертиза СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 02.04.23?

Процент

Напълно съм сигурен/сигурна

42,4

В известна степен съм сигурен/сигурна

17,9

Не съм изключително сигурен/сигурна, може да трансформира решението си

7,9

Не съм решил/решила

8,4

Няма да гласоподавам

23,4

3. АКО ТАЗИ СЕДМИЦА съдебна експертиза ПРОВЕЖДАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ И съдебна експертиза ЯВЯВАТ СЛЕДНИТЕ ПАРТИИ ИЛИ КОАЛИЦИИ, ЗА КОЯ ОТ ТЯХ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

(действителни гласове)

Процент

Коалиция „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “

25,9

Коалиция „ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “

24,6

Движение за права и свободи

12,8

ВЪЗРАЖДАНЕ

12,6

Коалиция „ Българска социалистическа партия за БЪЛГАРИЯ “

7,8

Коалиция „ ЛЕВИЦАТА! “

4,1

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

3,9

ИМА ТАКЪВ НАРОД

2,9

Друга партия / коалиция

5,4

4. СПОРЕД Върховен административен съд, КОЙ Е НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ ПРЕД СТРАНАТА В МОМЕНТА?

Процент

Инфлацията

20,5

Високите цени, спекулата с цените

17,8

Управлението на страната, политическата рецесия

13,3

Ниските приходи / бедността

11,3

Корупцията

10,6

Икономическата рецесия

3,9

Войната в Украйна и последствията от това

2,6

Безработицата

2,1

Енергийната криза/ газовата рецесия

1,5

Здравеопазването

1,3

Правосъдната система

1,2

Друг (под 1 %)

4,1

Няма подобен

0,8

Без отговор

9,0

5. СЧИТАТЕ ЛИ, ЧЕ ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИЗЛЪЧАТ СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ НИ ПРЕВЕДЕ ПРЕЗ КРИЗАТА?

Процент

Да

20,0

Не

57,7

Не мога да преценява

22,3

6. СПОРЕД Върховен административен съд, ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗНАСЯ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА?

Процент

Да

17,8

Не

65,8

Не мога да преценява

16,5

7. СПОРЕД Върховен административен съд, КАК ТРЯБВА ДА съдебна експертиза РЕГУЛИРАТ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ В ПО-ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ?

Процент

България да се държи на допустимо най-голяма отдалеченост

22,5

Спазвайки глобите на Европейски Съюз, България да поддържа връзки като с непосредствен комшия в района

43,0

България да се разгласи срещу глобите

19,3

Не мога да преценява

15,1

8. СПОРЕД Върховен административен съд, СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОСИГУРИ ЛИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 02.04.2023?

Процент

Да

48,8

Не

22,9

Не мога да преценява

28,3

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР