Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване,

...
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване,
Коментари Харесай

СОВА ХАРИС: 58.4% от левите хора в България смятат, че Нинова трябва да бъде сменена на конгреса на БСП

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от СОВА ХАРИС в интервала 30.01.–03.02.2023 година измежду 1042 български жители по метода на стандартизираното телефонно изявление. Изследването е по поръчка на ПИК.БГ.

Болшинството от хората, които дефинират политическите си възгледи като леви или центристски (58,4%), считат, че на идния конгрес на Българска социалистическа партия мандатът на сегашния водач на социалистите би трябвало да бъде преустановен. Явно поредицата от слаби изборни резултати демонстрира, че линията, поддържана от Корнелия Нинова, е изчерпана. Още съществува едно партийно ядро, което стои зад настоящия модел (28,5%), само че съгласно проучването, тези хора са два пъти по-малко от искащите смяната.

Сама по себе си промяната на водача на една партия в навечерието на избори носи опасности. Въпреки това преобладаващата част от ляво и центристски насочените гласоподаватели (47,8%) са на мнение, че в случай че на идния конгрес на Българска социалистическа партия социалистите се обединят към нов водач, ще реализиран по-висок резултат. Същевременно 37,7% не поддържат тази концепция.

Оценката за това, по какъв начин ще се отрази на идните парламентарни избори отношението на настоящето управление на Българска социалистическа партия към президента е доста безапелационна. Според 53,8% от гласоподавателите в този бранш резултатът ще е негативен. Само 8,3% са на мнение, че борбата на социалистическата партия с президента Радев ще има позитивно въздействие.

Засега конфигурацията сред представители на Българска социалистическа партия, „ Изправи се.БГ “, АБВ, „ Движение 21 “ и други провокира забележителен интерес измежду евентуалните гласоподаватели. От решенията на конгреса на Българска социалистическа партия ще се дефинира в каква степен този капацитет ще бъде употребен. Към момента съвсем половината (49,7%) от възможните гласоподаватели декларират, че при избрани условия биха дали своят вот за новата коалиция „ Левицата “.

За изолацията, в която е попаднала Българска социалистическа партия, приказва фактът, че за вероятен неин съдружен сътрудник след парламентарните избори в проучването е посочена антиевропейската партия „ Възраждане “ (53,4%). Като възможни съдружни сътрудници са посочени още „ Български напредък “ (31,5%) и „ Демократична България “ (25,6%).

Евентуалното предизборно обединяване сред „ Продължаваме Промяната “ и „ Демократична България “ не се приема еднопосочно от гласоподавателите в десния бранш. Все отново, 41% са „ за “, което демонстрира, че обединяването има сериозен капацитет. Други 21,8% са срещу, само че да не забравяме, че в тази част на политическото пространство се самоопределят и гласоподавателите на ГЕРБ. Една трета към момента не могат да преценяват.

Данните от сегашното изследване демонстрират, че управленията на двете обединения би трябвало да положат обилни старания, с цел да обединят последователите си.

Очертаващата се разпокъсаност на политическото пространство не основава благоприятни условия за следизборно взаимоотношение на новото обединяване. Според гласоподавателите, най-вероятен сътрудник би могъл да бъде ГЕРБ, само че посочен от едвам 17,6%. За възможни следизборни сътрудници са посочени и „ Български напредък “ (15,9%) и Българска социалистическа партия (12,5%). Според тези резултати, за гласоподавателите вдясно към този момент няма подобаващи съдружни сътрудници за поддържаната от тях политическа групировка.

1. КАК ОПРЕДЕЛЯТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ ВЪЗГЛЕДИ?

ПРОЦЕНТ

Ляво

21,3

Център

28,1

Дясно

50,6

СРЕД ОТГОВОРИЛИТЕ, ЧЕ ОПРЕДЕЛЯТ СВОИТЕ ВЪЗГЛЕДИ КАТО „ ЛЕВИ “ ИЛИ „ ЦЕНТЪР “

2. СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ СЛЕД ПОРЕДИЦАТА ОТ СЛАБИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ НА Българска социалистическа партия МАНДАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КОРНЕЛИЯ НИНОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕН ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯ КОНГРЕС?

ПРОЦЕНТ

Да

58,4

Не

29,5

Не мога да преценява

12,0

3. СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ АКО НА ПРЕДСТОЯЩИЯ КОНГРЕС НА Българска социалистическа партия СОЦИАЛИСТИТЕ съдебна експертиза ОБЕДИНЯТ ОКОЛО НОВ ЛИДЕР ЩЕ ПОСТИГНАТ ПО-ВИСОК РЕЗУЛТАТ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

ПРОЦЕНТ

Да

47,8

Не

37,7

Не мога да преценява

14,6

4. СПОРЕД Върховен административен съд, КАК ЩЕ съдебна експертиза ОТРАЗИ НА ИЗБОРНИЯ РЕЗУЛТАТ НА Българска социалистическа партия КОНФРОНТАЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРТИЯТА С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ?

ПРОЦЕНТ

Положително

8,3

Отрицателно

53,8

Няма да се отрази

15,7

Не мога да преценява

22,1

5. БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА НОВАТА КОАЛИЦИЯ " ЛЕВИЦАТА ", СЪСТОЯЩА съдебна експертиза ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА Българска социалистическа партия И ПАРТИИТЕ " АБВ ", " ИЗПРАВИ съдебна експертиза. БГ ", " ДВИГЖЕНИЕ 21 " И ДР., АКО съдебна експертиза ЯВИ САМОСТОЯТЕЛНО НА СЛЕДВАЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

ПРОЦЕНТ

Да

49,7

Не

31,7

Не мога да преценява

18,6

6. След парламентарните избори през април с коя от следните обединения Българска социалистическа партия би трябвало да се споразумее за сформиране на ръководеща коалиция?

ПРОЦЕНТ

ВЪЗРАЖДАНЕ

53,4

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

31,5

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

25,6

ГЕРБ-СДС

5,4

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

5,4

Движение за права и свободи

4,3

Друга

3,1

Никоя

3,7

Не знам/ Не мога да преценя/ Без отговор

3,7

СРЕД ОТГОВОРИЛИТЕ, ЧЕ ОПРЕДЕЛЯТ СВОИТЕ ВЪЗГЛЕДИ КАТО „ ДЕСНИ “

7. Смятате ли, че ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ би трябвало да сключат предизборна коалиция?

ПРОЦЕНТ

Да

45,0

Не

21,8

Не мога да преценява

33,2

8. СЛЕД ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ АПРИЛ С КОЯ ОТ СЛЕДНИТЕ ФОРМАЦИИ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА И ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА съдебна експертиза СПОРАЗУМЕЯТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ?

ПРОЦЕНТ

Никоя

20,1

ГЕРБ-СДС

17,6

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

15,9

Българска социалистическа партия

12,5

Има Такъв Народ

9,5

Съюз на демократичните сили / Съюз на демократичните сили без ГЕРБ

5,1

Вътрешна македонска революционна организация

4,6

Коалиция „ ЛЕВИЦАТА “

4,4

Движение за права и свободи

4,2

ВЪЗРАЖДАНЕ

1,7

С всички

2,7

Не знам/ Не мога да преценя/Без отговор

27,3

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР