Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще

...
Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще
Коментари Харесай

Българино, Трепери! Лошо Ни Се Пише! Вижте Какво Ни Чака До Месеци!

Данните демонстрират още, че поради по-слабата предстояща годишна продукция хлябът ще нарастне.

Според хлебопроизводителите обаче нарасналите цени няма да са поради реколтата, а поради цената на тока и идното заплащане на ТОЛ таксите.

Тези фактори са довели до растеж на крайните потребителски цени на модифицираните храни през юни с 4% на годишна база, показват анализаторите от Българска народна банка. Най-много - с 10,7 на 100 е повишаването за година при групата " самун и зърнени храни ", следвана от " мляко, млечни артикули и яйца ".

Според Българска народна банка има риск инфлацията у нас да се окаже още по-висока, в случай че интернационалната цена на петрола се вдигне над плануваното. Това ще оскъпи както енергийните артикули у нас, по този начин и стоките и услугите с административно определяни цени, като ток, вода и парно.

Другите закани са, в случай че разноските за труд у нас се вдигнат повече от предстоящото и това се трансферира върху крайните цени на някои услуги, както и увеличението на потреблението на семействата, предизвестява анализът.

Българска народна банка залага още темпът на повишаване на стопанската система на България през 2019 година да възлезе на 3,7%, отбелязвайки ускоряване по отношение на 2018 година, когато нарастването бе 3,1 на 100. В разбора си за първото тримесечие Българска народна банка очакваше растежът да се резервира в границите на миналогодишния. За това ще спомогнат по-голямата претовареност, нарасналите трудови приходи, ниските лихви по заемите, които ще поддържат частното ползване.

Прогнозираното възстановяване на капиталовата интензивност и повишаването на държавното ползване също ще доведат до повишаване на вътрешното търсене.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР