Данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси

...
Данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси
Коментари Харесай

Пазаруваме ли по-евтино от супермаркетите?

Данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ), оповестени на уеб страницата на регулатора сочат, че храните още веднъж са поевтинели при започване на юли (1-5) откакто в миналата седмица записаха първо покачване, а преди този момент четири следващи седмици поевтиняваха. За отбелязване е, че на годишна база, по отношение на същия интервал на юли 2023 година, цените на множеството зеленчуци, както и на доста от млечните, месните храни и варивата са спаднали, а при плодовете има паритет - колкото са поевтинелите, толкоз са и поскъпналите.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 5 юли е 2.047 пункта по отношение на 2.053 пункта към 28 юни или седмично намаление с 0.29%, след повишаване с 0.24% в края на предишния месец, прекъсвайки серия от четири следващи седмични намаления надлежно с 1.68%, 0.24%, 1.23% и 1.21%.

За отминалия месец юни цените на храните по стоковите борси са поевтинели общо с 2.89 на 100. За май ДКСБТ регистрира спад на цените на храните на едро с 1.72%, за април понижението е с 5.00%, а преди този момент през март са спаднали с 0.79 на 100, до момента в който през февруари и януари храните на едро са поскъпнали надлежно с 1.06 на 100 и 0.55 на 100. Общо от началото на актуалната година цените на храните по стоковите тържища и борсите са спаднали с 9.10 %, а за една година са се намалили с 6.45 на 100, демонстрира информация от бюлетините на ДКСБТ.

За сравение, 17 хранителни артикули са били по-евтини преди година по същото време (колкото и в миналата седмица), измежду които са захарта, кашкавала " Витоша ", кравето сирене, слънчогледовото олио, ориза, брашното вид 500, яйцата, пакетчето масло 125 грама, пилешки кренвирши, малотрайните салами, бананите и множеството зеленчуци като се изключи оранжерийните краставици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР