Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме

...
Данните от последните 24 часа са доста тревожни - изследвахме
Коментари Харесай

Доц. Иванов: В България няма африкански и френски варианти на COVID-19

Данните от последните 24 часа са много тревожни - изследвахме проби от 8 области и близо 100% е разпространяването на английския вид в тези региони. Това заяви в “Денят започва” на Българска национална телевизия доцент Иван Иванов - шеф на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни заболявания.

“Единствено в Стара Загора разпространяването е по-слабо”, посочи той.

Другите разновидности у нас са европейски разновидности, които циркулират от предходната година.

„ Отблизо следим появяването на разновидности, присъщи за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други разновидности, които са проблем. Засега, обаче, в България не са потвърдени такива мутации”, акцентира доцент Иванов.

Според него ясно се обрисува наклонността за по-бързо разпространяване на вируса в неговия английски вид. Не се правилни изказванията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкоз по-бързо COVID-19 ще мутира, смята той.

„ Тези разновидности са потвърдени преди използването на имунизациите, просто в този момент те се популяризират по-мащабно. Така че не бих споделил, че има връзка сред двете. Това най-добре се вижда във Англия, тъй като там английският вид се беше популяризирал още октомври-ноември, когато имунизацията не беше започнала”, означи доцент Иванов.

Той беше безапелационен, че “макар и с по-слаба успеваемост против африканските и бразилските разновидности, всички ваксини покриват всички разновидности в момента”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР