Данните от националното проучване на показват, че двете водещи политически

...
Данните от националното проучване на показват, че двете водещи политически
Коментари Харесай

Проучване на ”Насока”: ГЕРБ-СДС с преднина пред ПП-ДБ

Данните от националното изследване на демонстрират, че двете водещи политически сили са с извънредно близки резултати и при предстоящата изборна интензивност е допустимо относително дребен брой гласове да доведат до разбъркване на върха.

На пряк електорален въпрос „ За коя партия/коалиция ще гласувате на парламентарните избори на 2 април т.г.? “, след показалите кандидатска листа, за която ще гласоподават, обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ има минимална преднина от 0.6% пред главния си конкурент ГЕРБ-СДС.

Националното изследване е финансирано и осъществено взаимно от „ Булевард България “ и социологическа организация НАСОКА. Изследването е извършено в интервала 7 – 14 март 2023 година, измежду 1200 пълнолетни български жители от цялата страна.

За обединението ПП-ДБ показват, че ще дадат гласа си 27% от всички показали име на партия/коалиция, за която ще гласоподават, а за ГЕРБ-СДС – 26.4%. Сред гласоподавателите, които декларират, че сигурно ще гласоподават обаче, ГЕРБ-СДС повежда с минимална разлика пред ПП-ДБ. Сред твърдо решилите да гласоподават обединението ГЕРБ-СДС получава 24.8% от гласовете, а на минимално разстояние от 0.7% е обединението ПП-ДБ с 24.1%.



Очертава се конспирация и за третото място, за което спорят Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Двете обединения са с близки електорални дялове – Движение за права и свободи е с 13.2%, а „ Възраждане “ – с 12.2%. Интригата в допълнение се заплита от обстоятелството, че значима част от вота в чужбина (който няма по какъв начин да бъде регистриран по социологически път) се насочва точно в интерес на тези две политически сили. На пета позиция е Българска социалистическа партия с 6.2% от твърдо решилите да гласоподават. „ Български напредък “ са с 4.3%. Останалите политически сили, все още, са с ниски шансове за посланичество в 49-ото Народно заседание.

Най-близо до 4 процентовата преграда са Левицата с 3.1% и Има Такъв Народ с 3%. Останалите политически обединения, които вземат участие на вота, събират общо 4.4%.

3.6% от решилите да гласоподават показват, че на 2 април ще отбележат „ не поддържам никого “ в интегралната бюлетина. Техният дял е регистриран при изчисляването на изборната интензивност, само че не взе участие в разпределението на изборните резултати и по тази причина не е показан в графиката с електоралните настройки. Опцията „ не поддържам никого “ е желана по-често от мъже, от столичани, както и от хора, които кардинално се двоумят дали въобще да гласоподават.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР