Данните от екзитпола на Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за

...
Данните от екзитпола на Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за
Коментари Харесай

Вотът за Радев идва от ПП, БСП, ИТН; за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данните от екзитпола на „ Галъп интернешънъл болкан “ на балотажа за президент демонстрират, че на практика всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и Движение за права и свободи, са дали своят вот отчетливо в интерес на Румен Радев, който завоюва вота. Най-отчетлива е поддръжката за настоящия държавен глава измежду последователите на Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и „ Има такъм народ “.

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, спрямо този на Герджиков, демонстрира поддръжка измежду хора с по-благоприятна витална вероятност, т.е. по-високо обучение, местоживеене в по-големи населени места, принадлежност към по-млади групи и така нататък Това кореспондира с поддръжката за Радев от страна на „ Продължаваме промяната “ – групировка, която се базира точно на стопански дейните възрасти, показва „ Галъп “. Другата съществена поддръжка за Радев идва от Българска социалистическа партия – партия, която пък нормално има поддръжка измежду по-възрастни хора, с по-ниски приходи.

В общи линии електоратите на партиите са излезли да гласоподават относително съразмерно по отношение на предходната неделя (включително и електоратите на нови обединения и обединения, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно очевидно изключение – Движение за права и свободи.

Данните от колоната „ Общо “ ясно демонстрират, че мобилизацията при Движение за права и свободи в този момент е към 6% в страната, при към два пъти по-висок дял за Движение за права и свободи предходната седмица. Това е и част от обяснението за относително по-ниската интензивност в този момент. Разбира се, в балотажи нормално се чака точно по-ниска интензивност по отношение на първи тур.

Практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и Движение за права и свободи, са дали своят вот отчетливо в интерес на Радев. Почти 100% от вота на излезлите да гласоподават последователи на Българска социалистическа партия са отишли при Радев, над 90% от тези на Политическа партия (и 8% за Герджиков) и на Има Такъв Народ (и 7% за Герджиков), над 70% от последователите на „ Възраждане “ и на Демократична България също са избрали Радев.

В близо 90% от случаите пък почитателите на ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При Движение за права и свободи поддръжката за Герджиков е в съответствие 69% за Герджиков против 28% за Радев.

Така повече от една трета от вота за Радев е пристигнала от Политическа партия, близо една четвърт – от Българска социалистическа партия, една десета – от Има Такъв Народ, 7% – от Демократична България и така нататък

Вотът при Герджиков идва главно от ГЕРБ (близо две трети от общия избор на кандидата) и от Движение за права и свободи (13% от общия избор за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от последователи на Политическа партия и т.н. 

До квадратчето „ Не поддържам никого “ относително по-често са прибягвали последователи на „ Възраждане “ и „ Демократична България “ – очевидно изборът сред двамата претенденти е бил сложен. Разбира се в тези два електората като цяло уверено доминират гласовете за Радев. В квадратчето „ не поддържам никого “, закономерно, личат най-много хора, които и в предходния тур са дали своят вот по този начин.

Вертикален профил : Структура на електоратите на претендентите за президент – сборовете по вертикали дават 100% ( Възможни са минимални отклонения поради закръглявания).



Източник: „ Галъп интернешънъл болкан “

 

Хоризонтален профил : Структура на групи гласоподаватели съгласно вота за президент – сборовете по хоризонтали дават 100% ( вероятни са минимални отклонения поради закръглявания).



Източник: „ Галъп интернешънъл болкан “

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР