Данните на СЗО показват, че един от всеки шест европейци

...
Данните на СЗО показват, че един от всеки шест европейци
Коментари Харесай

Всеки шести европеец страда от затлъстяване

Данните на СЗО демонстрират, че един от всеки шест европейци е със затлъстяване, а един от всеки пети - с наднормено тегло. Процентите варират в другите страни, само че къде казусът е най-сериозен?

Затлъстяването съставлява все по-голямо предизвикателство в Европа, като един от всеки шест жители на Европейски Съюз е систематизиран като тлъст, а повече от половината възрастни в Европейски Съюз са с наднормено тегло.

Затлъстяването е сериозен проблем за публичното здраве, защото усилва риска от хронични болести като хипертония, диабет, коронарна болест на сърцето и някои типове рак.

Средно в Европейски Съюз наднорменото тегло и затлъстяването понижават продължителността на живота с съвсем три години съгласно отчета на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Последните оценки сочат също, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за гибелта на над 1,2 милиона души всяка година в европейския район на Световната здравна организация (СЗО), който включва 53 страни.

Докладът на СЗО " Европейски районен отчет за затлъстяването през 2022 година " демонстрира, че наднорменото тегло е четвъртата по значителност причина за преждевременна гибел след високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето, което подхожда на повече от 13 % от общия брой смъртни случаи.

Индексът на телесната маса (ИТМ) значително се приема за най-полезния индикатор за премерване на затлъстяването при възрастни (на възраст над 18 години), когато са налични единствено данни за тежестта и височината.

Той съставлява съотношението сред тежестта на индивида и неговия растеж./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР